Siirry sisältöön
Ruokinta

Rehuomavaraisuus ykkösenä

Rehuomavaraisuus ykkösenä

Noppa-Perälän luomumaitotilalla panostetaan rehuomavaraisuuteen. Sopimustuotannosta tuli uutta pohdittavaa, mutta ruokinnasta ei edelleenkään tingitä.

Simo Perälä ja Maarit Noppa panostavat luomutilallaan rehuomavaraisuuteen. Vasemmassa siilossa on itse sekoitettu härkäpapu-ohra-kaurahoukutusrehu ja oikeassa teollinen puolitiivistehoukutusrehu roboteille. Pihatto on laajennettu kolmelle robotille vuonna 2017. Maarit Noppa ja Simo Perälä kertovat, että eläinten ruokinnasta ei tingitä, vaikka maitomäärää pitää vähentääkin. Kuva: Markku Pulkkinen

Maatalousyhtymä Noppa-Perälän navetassa Ilmajoella on tuotettu luomumaitoa 18 vuotta. Tuotantoa navetassa ja pelloilla on kehitetty määrätietoisesti ja 170 lehmän keskituotos on nyt 10 350 kiloa (EKM).

Noppa-Perälän tilalla on kaksi navettaa vierekkäin. Lypsylehmät, poikimaosasto ja vasikat ovat oikeanpuoleisessa pihatossa, hiehot ja umpilehmät vasemmanpuoleisessa. 25 hehtaarin laitumet ovat aivan navetoissa kiinni.

Noppa-Perälän tilalla on kaksi navettaa vierekkäin. Lypsylehmät,
poikimaosasto ja vasikat ovat oikeanpuoleisessa pihatossa, hiehot ja umpilehmät
vasemmanpuoleisessa. 25 hehtaarin laitumet ovat aivan navetoissa kiinni.

Simo Perälä ja Maarit Noppa panostavat luomutilallaan rehuomavaraisuuteen.

Sari Perälä Osuuskunta Maitosuomesta (vas.) ja Essi Tarsia ProAgria Etelä-Pohjanmaasta nappasivat Valio Artturi® rehunäytteen kanadalaismallisesta aakkossiilosta. Maarit Noppa ja Simo Perälä kertovat, että eläinten ruokinnasta ei tingitä, vaikka maitomäärää pitää vähentääkin.

Essi Tarsia painottaa, että luomutiloilla ei kannata pienentää tuotantoa heikentämällä rehun laatua.

Tip icon

Maatalousyhtymä Noppa-Perälät, Ilmajoki

Yrittäjät

Maarit Noppa, 53, Riina Perälä, 27, ja Simo Perälä, 54. Simo ja Maarit aloittivat yrittäjyyden 1992. Riina tuli mukaan 2019, kun tila muutettiin maatalousyhtymäksi. Kaksi vakituista ja muutama osa-aikainen työntekijä. Maarit Noppa toimii ProAgria Etelä-Pohjanmaan hallituksen puheenjohtajana ja Osuuskunta Maitosuomen edustajiston jäsenenä.

Maatila

180 ha omaa ja 150 ha vuokrattua peltoa. Urakoitsija korjaa säilörehun ajosilppurilla kahteen isoon laakasiiloon. Puitavat kasvit kuivataan. Rypsi puristetaan itse. Härkäpapu ja ohra ostetaan muilta tiloilta. Pellot luomutuotannossa vuodesta 1998, eläimet vuodesta 2003.

Eläimet

170 lehmää, joista 94 % ayrshire- ja 5 % holsteinrotua, 1 % suomenkarjaa. Keskipoikimakerrat 2,6. Sonnit terneinä välitykseen.

Maito

Keskituotos 10 350 kg/lehmä/v. (EKM). Rasvaa 4,5 ja valkuaista 3,3 %.

Navetta

Navetta laajennettu pihatoksi 2001. Seuraava laajennus oli 2014, jolloin kaksi robottia ja 150 parsipaikkaa. Kolmannen robotin laajennuksen jälkeen vuonna 2017 parsipaikkoja on 196. Vuonna 2010 lypsynavetan viereen rakennettu makuuparsipihatto umpilehmille ja nuorkarjalle. Seosrehuruokinta visiirin kautta molemmissa pihatoissa.