Pitoisuudet nousuun – pienryhmässä jaetaan tietoa
Osuuskunta Pohjolan Maidon Maitoakatemian Pitoisuus-pienryhmässä keksitään yhdessä keinoja maidon rasva- ja valkuaispitoisuuksien nostamiseen. Maito ja me -lehti seuraa pienryhmää vuoden ajan.
Maitotilayrittäjät Jaana ja Tuomas Sohlo päättivät osallistua Oulun pitoisuuspienryhmään kohentaakseen tilansa maidon pitoisuuksia. ”Ne laahaavat alhaalla, etenkin rasvapitoisuus”, Jaana Sohlo kertoo.
Sohloilla on Limingassa yhden lypsyrobotin tila ja 60 lypsävää. Tarkoitus on nostaa lypsävien määrä 70:een ja luopua sonnien kasvatuksesta.
Sohlot uskovat jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen, että pitoisuuspienryhmään osallistuminen kannattaa. ”Pienryhmä on antoisa tapa oppia ja saada uusia ideoita. Siellä on samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa tuntuu helpolta keskustella tilan asioista. Asiat käsitellään luottamuksellisesti ja vapaampaankin keskusteluun jää aikaa”, Tuomas Sohlo kuvailee.
Sohlon tilalla maidon rasvapitoisuus on tällä hetkellä neljän luokkaa ja valkuaispitoisuus noin 3,6.
”Pitoisuus on kaksipiippuinen asia: jos lypsää paljon litroja, pitoisuudet on hankala pitää ylhäällä.”
Maitotilayrittäjät Jaana ja Tuomas Sohlo osallistuvat pitoisuuspienryhmään ja haluavat nähdä tuloksia eli parempia pitoisuuksia.
Petri Kurvinen on ollut aina kiinnostunut ruokinnasta, koska se vaikuttaa suoraan lehmän terveyteen ja tuotokseen.