Oppia utareterveyden hallintaan

Utareterveys hallintaan -pienryhmien päätösseminaari järjestettiin Valiolla 27.-28.3.2019.

UT-pienryhmiä oli kaikkiaan tällä kaudella 11, ja jokaisessa ryhmässä oli mukana 5 tilaa. Päätösseminaariin osallistui 65 maitotilayrittäjää. Seminaarissa kuultiin sekä tilojen keinoista utareterveyden hallitsemiseksi että asiantuntijoiden puheenvuoroja utareterveydestä.

Kotieläintuotannon asiantuntija Essi Tarsia ProAgriasta kertoi seminaarissa umpilehmän ja vastapoikineen ruokinnasta. Valio Lypsy -palveluiden neuvontapäällikkö Esa Manninen läpikävi lypsyn onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä.

Eläinlääkäri Heidi Hiitiö Lehmälääkärit.com:sta kertoi, miten voidaan ehkäistä soluluvun nousu kesäaikaan, sekä läpikävi utaretulehduksen oikeaa hoitoa. Terveydenhuoltoeläinlääkäri Krisse Sarjokari Valio Terveys -palveluista kertoi umpikauden ja olosuhteiden merkityksestä lehmän utareterveydelle. Sarjokari myös veti päätösseminaarin ryhmätöiden tekoa.

Eläinlääkäri Anne Saarinen Vetcaresta kertoi kivun oikeasta hoidosta ja merkityksestä paranemisen edistäjänä. Tuotantoeläinten terveyden ja sairaanhoidon erikoiseläinlääkäri Mervi Yli-Hynnilä Lehmälääkärit.com:sta läpikävi utareterveyden seurantarutiineja.

Krisse Sarjokari esitti seminaarissa, että umpikausi on lehmän elämän tärkein ajanjakso. Utareterveys hallintaan -pienryhmien päätösseminaariin osallistui 65 maitotilayrittäjää. Päätösseminaarin ryhmätöissä osallistujat kertoivat, mitä asioita olivat tämän pienryhmän innoittamina toteuttaneet tai aikoivat tehdä tilallaan utareterveyden edistämiseksi.