Oppaana kotiseudulla

Marita Miettinen, 54, tekee vapaa-ajallaan matkailuopastuksia Joensuun alueella.

Olen aina ollut innokas kehittämään itseäni. Matkailuopaskoulutuksessa opin paljon uutta kotiseudustani, ja opastuskierrosten myötä on saanut myös esiintymisvalmiutta.

Pieni ramppikuume kuuluu asiaan, ja ennen opastuksia usein mietityttääkin, että miten ihmeessä on vapaaehtoisesti tällaiseen hommaan ryhtynyt. Mutta niin sitä vain aina selviydytään kiperistäkin kysymyksistä.

Joensuussa järjestettiin viime kesänä lähinnä kävelykierroksia, linja-auto-opastuksia ei koronan takia ollut. Myös kaupunkijunaksi naamioitunut traktori valjastettiin opastuksiin. Omilla kierroksillani tutustuttiin taiteeseen ja arkkitehtuuriin. Maakuntapäivänä elokuun lopulla oli oma teemaopastus lapsille, pyöräilyopastus nuorille sekä suosittu Hautakivien kertomaa -opastus.

Hyvä matkailuopas ottaa yleisönsä, on positiivinen ja kertoo asiat mielenkiintoisesti. Kaikkiin opastuksiin pitää valmistautua hyvin, että osaa kertoa tarinat ulkomuistista.

Tilausopastuksissa pääsee tutustumaan monenlaisiin aiheisiin, esimerkiksi insinööriopiskelijoille on tehty opastus teollisuusalueelle, ja olen myös päässyt kertomaan MTK:n maitovaliokunnalle voikaupan ja Joensuun meijerin historiasta.

Kun koronatilanne helpottaa, kannattaa matkailla kotimaassa ja lähteä opastetulle kierrokselle. Lähikohteista saa silloin paljon enemmän irti. Joensuu on vilkas opiskelijakaupunki ja kauppiaiden joenvarsikaupunki täynnä kiinnostavia kohteita, taidetta, arkkitehtuuria ja tarinoita!”

Kun koronatilanne helpottaa, kannattaa matkailla kotimaassa ja lähteä opastetulle kierrokselle, suosittelee Marita Miettinen.