Okra-messujen tunnelmaa parhaimmillaan

Okra-messut starttasivat Oripään aurinkoisilla mutta tuulisilla aukeilla keskiviikkona 3.7.2019, ja maatalouden ystävät saavat nauttia messuista lauantaille 6.7. asti. Valion osastolla vierailleille tarjoilimme kesän herkkumakuja ja päivänpolttavia aiheita, kuten ilmastotyötä.

Valion Okra-osastolla kävi tasaisena virtana vierailijoita. Messuvieraat jonottivat maistatuspisteille herkuttelemaan Valio Koekeittiön loihtimista suolaisista ja makeista annoksista. Kuva: Anu Artjoki

Valion Okra-osastolla kävi rauhallinen kuhina, kun kävijät tutustuvat hiilineutraalin maidon tavoitteisiin, Valion tuotteisiin sekä koekeittiön henkilöihin ja makupaloihin. Sadettakin näyttelypäivien aikana saatiin, mutta alan ihmiset eivät ole sokerista tehtyjä. Kävijöitä Okra keräsi kaikkiaan yli kahdeksankymmentätuhatta.

”Okra on loistava koko Suomen maatalousväen kohtauspaikka, jossa puhutaan rennosti asiaa ja nautitaan myös hetken tauosta arjen rutiineihin. Me tapaamme täällä tietysti valiolaisia maitotilayrittäjiä ja suuren määrän Valion ystäviä”, tapahtumamarkkinointipäällikkö Heidi Kuivajärvi Valiolta kertoo.

Karjanäyttely on sorkkaväen missikilpailu

Okra Summer Show 2019 keräsi karjaväen yhteen.

Aivan Valion teltan kulman takana Okrassa oli nelijalkaista messuväkeä ja Okra Summer Show 2019 -karjanäyttely. Pääasiassa lypsyrotuiset eläimet kisasivat karjanäyttelyssä ja paikalla oli yli sata eläintä. Lehmät viettävät lehmän elämää messuillakin: karjanäyttelyn eläimet lypsetään kannulypsykoneilla ja maito kerättiin yhteiseen tankkiin.

Lue lisää karjanäyttelystä ja Kavanderin maitotilaperheen yhteisestä harrastuksesta tästä linkistä

Paneelikeskustelu: hiiliviljely lähtee maalaisjärjestä

Perinteikäs Valion Maitojuhla järjestettiin torstaina, ja Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme, hiilineutraalin maidon johtaja Juha Nousiainen ja ensimmäisten joukossa hiiliviljelijäksi kouluttautunut maitotilayrittäjä Rami Rauhala keskustelivat Hiilineutraalin maidon kuulumisista.

”Hiiliviljely ja hiilensidonta ei ole rakettitiedettä, vaan monia sen mukaisia asioita tehdään tiloilla jo nyt. Maalaisjärki riittää ja pienillä teoilla pääsee jo pitkälle. Esimerkiksi pellon peruskunnosta, ojituksen ja vesitalouden huoltamisesta, nurmen täydennyskylvöstä oikeilla lajikkeilla ja siitä, miten pitkään sänkeen nurmen niittää”, Rauhala listaa.

Nämä ovat pieniä tekoja, joita tiloilla muutoinkin teemme.

Valio lanseerasi viime syksynä ensimmäisenä meijeriyrityksenä maailmassa tavoitteensa hiilineutraalista maitoketjusta eli maidon ilmastovaikutusten nollaamisesta vuoteen 2035 mennessä. Kunnianhimoisen tavoitteen eteen tehdään töitä koko maitoketjussa tiloilta ja tuotantolaitoksista lähtien aina tuotteiden asiakastoimitukseen saakka.

”Hiilineutraalin maitoketjun saavuttaminen tuo meille puhdasta kilpailuetua. Asiakkaamme ja kuluttajat ovat tiedostavia ja valistuneita, ja meiltä tullaan jatkossa edellyttämään ilmasto- ja ympäristötekoja vielä yhä enemmän ja laajemmin”, Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme totesi.

”Uusien teknologioiden syntyminen, nurmenviljelyn hyödyntäminen hiilensidonnassa ja sivuvirtojen − erityisesti lannan − ravinteiden ja energian hyödyntäminen fossiilisia materiaaleja korvaten ovat tavoitteemme saavuttamisessa avaintekijöitä”, Valion hiilineutraalin maitoketjun johtaja Juha Nousiainen kertoo.

Maitotilayrittäjä Rami Rauhala muistutti, että yrittäjille on tärkeää pystyä osallistumaan ilmastokeskusteluun ja saada tietoa, miten oman tilan toimintaa voi kehittää oikeaan suuntaan.

Maitojuhlan aluksi vierailijoita viihdytti Ämmät äänessä -yhtye, joka musisoi sikermän iloisia kansanlauluja.

Kesäherkut maistelussa

Valio Koekeittiön Mika, Tuomas, Petteri, Ilona ja Anna loihtivat messuvieraille suussa sulavia suolaisia ja makeita herkkuja.

Valio Koekeittiö oli koko joukon voimin Okrassa kokkaamassa kesän herkkuja. Menuun kuuluivat Mifu Jauhis sloppy joe, nyhtönautaa ja coleslaw-salaattia sekä mustikkakukko, jonka päällä on kaunis ja herkullinen kuorrutus: Valio Viola ® tuorejuustoa ja lemon curdia. Lisäksi kävijät saivat maistaa Valio Salaneuvos® ValSa® goudajuustoa sekä Valio Jäätelöfabriikki jäätelöitä.

”Vierailijat kyselivät käytännön vinkkejä ruoanlaittoon. Annokset herättivät ihastusta ja myös niihin käytetyt tuotteet saivat messuvierailta kiitosta. Annoksissa käytimme sekä liha- että kasvisraaka-aineita, ja niiden monipuolisuuttakin kiiteltiin”, Valio Koekeittiön ruoka-asiantuntija Ilona Köckritz-Perkiö kertoo.

”Uusia ideoita, upeita ja toimivia reseptejä sekä hyviä makuja”, luonnehtii Valion leipomokondiittori Mika Parviainen Okran messuvieraiden kommentteja maistatuspisteillä. ”Osastolla vierailleet olivat ilahtuneita myös tavatessaan kasvotusten Valion reseptiikkaa kehitteleviä henkilöitä.”

Lue artikkeli Okrassa järjestetyistä kakunkoristelun mestaruuskisoista tästä linkistä