Siirry sisältöön
Laatu

Ohjeita vedinkaston valintaan ja käyttöön

Ohjeita vedinkaston valintaan ja käyttöön

Vedinkaston valinta on aina tilakohtainen asia. Tärkeintä on pitää vedinten iho pehmeänä ja hyvässä kunnossa.

Vedinkastolla tarkoitetaan mitä tahansa joko ennen (pre dip) tai jälkeen (post dip) lypsyä vetimen iholle laitettavaa puhdistavaa, desinfioivaa tai hoitavaa ainetta. Suomessa sana vedinkasto on vakiintunut lypsyn jälkeen vetimen iholle laitettavaksi aineeksi, joka sisältää jotakin desinfioivaa ainesosaa. Tuotteita on markkinoilla myös vedinten hoitoaine -nimellä, ilman desinfioivaa osuutta. Vedinkastot luokitellaan biosideiksi ja biosidilainsäädäntö säätelee niiden myyntiä. Tämän vuoksi niitä ei saa myydä tai markkinoida terveysväittämillä. Vedinkastoaineita on käytettävä niin, ettei niistä aiheudu jäämiä maitoon. Käytössä on noudatettava valmistajan ohjeita.

Vedinkasto on ollut yksi utareterveyden hallinnan kulmakivistä maailmanlaajuisesti vuosikymmeniä. Edelleen on yhteinen käsitys siitä, että tehokas vedinkasto ehkäisee jopa 70 prosenttia uusista infektioista (NMC 2020). Mikään ihmeaine ei kuitenkaan ole kyseessä: pelkkä vedinkaston vaihto ei utareterveysongelmaa pysyvästi ratkaise. Jos tilallasi on utareterveysongelma, pyydä apua osuuskuntasi asiantuntijalta tai konsultoi utareterveydenhuoltoon perehtynyttä terveydenhuoltoeläinlääkäriä.

Vedinkaston valinta on aina tilakohtaista. Sinun karjassasi toimii todennäköisesti täysin erilainen tuote kuin kollegallasi tai naapurillasi. Tämä johtuu tilojen välisistä eroista eläimien ja ympäristön puhtaudessa, lypsytavassa, vedinten ihon ja vedinten päiden kunnossa sekä navetan sisäilman laadussa. Pohjois-Suomen verhoseinäpihatoissa voi olla talvikuukausina erilaiset vaatimukset vedinkaston ominaisuuksille kuin kesällä.

Vedinkastot tehoavat hieman eri tavalla eri mikrobeihin ja vedinten ja utareiden puhtaus vaikuttaa tuotteiden tehoon. Tehokaskaan aine ei likaisessa vetimessä toimi kuten sen pitäisi.

Erittäin suuressa roolissa vedinkastoa valittaessa on tilasi bakteeriprofiili ja utareterveystilanne. Esiintyykö tilallasi pääosin tarttuvia vai ympäristöperäisiä bakteereja, vai molempia? Jos utareterveys on niin hyvällä tolalla, että vuosittain utaretulehdusten takia aloitetut antibioottihoidot ovat alle 10 prosenttia lehmistä ja solut jatkuvasti alle 150 000, voit keskittyä vedinten ihon kunnosta huolehtimiseen ja loistavan tilanteen ylläpitoon. Jos hoitoja ja soluja on enemmän, kannattaa valita hieman enemmän desinfioivia ominaisuuksia sisältävä aine. Voit selvittää utareterveystilanteesi esim. Nasevasta. Bakteeriprofiilisi näet Nasevan Utareterveystutkimukset -kohdan kaaviosta. Oheisesta kuvasta voit tarkistaa, mitkä taudinaiheuttajat olivat mitäkin.