Miten Hovin tilalla tehostetaan nurmenviljelyä − katso video

Maitotilayrittäjät Tanja ja Petri Hovi Lappeenrannasta ovat mukana Valion ja Yaran nurmipilotissa, jossa etsitään keinoja maitotilojen nurmenviljelyn tehostamiseen.

Pilotin puitteissa Hovin tilalla nurmiviljelyyn on satsattu esimerkiksi ravinnetaseita laskemalla ja hyödyntämällä. Tilalle sijoitettu sääasema antaa reaaliaikaista tietoa paikallisista sääoloista, joiden avulla voidaan jopa aikatauluttaa tilan töitä. Viime kasvukaudella käyttöönotettu uusin teknologia on hiilidioksidimittaus pellolta, eli vapautuva ja peltoon sitoutuva hiilidioksidi mitataan tarkoitukseen kehitetyllä mittalaitteistolla. Tuloksena syntyy hiilidioksiditase. Ensi kesänä Hovin tilalta saadaan siis tarkkaa tietoa, miten paljon nurmipelto vapauttaa ja sitoo hiiltä.

Hovit aikovat ottaa käyttöön lähiaikoina myös Valio Carbo® Ympäristölaskurin, joka kertoo mistä tilan raakamaidon hiilijalanjälki koostuu ja miten sitä voi tulevaisuudessa pienentää.

”Kun tietää, miten suuri oman tilan ilmastovaikutus on, tulee löytämään erilaisia keinoja, joilla ilmastovaikutusta voi pienentää ja reagoida maitotilallisena erilaisiin ympäristötekijöihin”, laskurin kehitystyöstä Valiolla vastaava kehityspäällikkö Aleksi Astaptsev sanoo.

”Oman tilan toimintaa pohtiessa − esimerkiksi peltojen kasvukuntoon satsaamista ja täydennyskylvöjä − olen vakuuttunut, että olemme tehneet jo vuosia oikeita ja hyviä asioita viljelyyn liittyen. Lisätieto, jota omalta tilalta nyt saamme, kasvattaa entisestään kiinnostusta ja halukkuutta olla entistäkin tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi”, Petri Hovi toteaa.

Hovin mielestä nurmirehun laadussa, lehmien tuotoksessa ja oman tilan taloudessa näkyy suoraan se, jos on aidosti kiinnostunut asioista ja vie niitä oikeaan suuntaan tilallaan.

”Suurin unelmamme on, että suomalaisen ruoan arvostus nousisi ja me tuottajat saisimme hieman enemmän tuloa tuotteistamme”, Hovi sanoo.

Lappeenrantalaiset maitotilayrittäjät Tanja ja Petri Hovi ovat mukana Valion ja Yaran nurmipilotissa, joka keskittyy nurmenviljelyn tehostamiseen. Kuva: Marko Rantanen

Katso video Hovin tilalta: Teknologia on osa modernin maitotilan arkea