Miten hoitaa ennenaikaisesti syntynyttä vasikkaa?

Vasikka voi syntyä ennenaikaisena monesta eri syystä: kohdunsisäisen tai istukan tulehduksen, vasikan kehityshäiriön, kohdunsuun toimintahäiriön tai emän vakavan sairauden seurauksena. Ennenaikainen vasikka on usein ulkoisesti normaalia pienempi ja sen karva voi tuntua silkkiseltä. Vasikka on usein heikko eikä se pysty pitämään itseään rinnan päällä tai nousemaan ylös. Vasikan ollessa epäkypsä, sen elimien toiminnassa voi olla myös puutteita.

Useimmiten ongelmia aiheuttavat erityisesti keuhkot. Vain harvoin selvästi enneaikaisesti syntyneellä vasikalla keuhkot toimivat normaalisti. Vasikan keuhkoissa ei ole tarpeeksi surfaktanttia, mikä on keuhkojen toiminnalle välttämätön yhdiste. Keuhkojen kaasujenvaihto on puutteellista eikä vasikka saa tarpeeksi happea. Lisäksi elimistöön alkaa kertyä happamia yhdisteitä (asidoosi). Asidoosi aiheuttaa vasikan imurefleksin heikentymistä ja vasikka vaikuttaa ”tyhmältä”. Vaikka vasikka on aluksi vaikuttanut kohtalaisen hyväkuntoiselta, vasikan vointi alkaa heikentyä hoidosta huolimatta noin tunnin sisällä syntymästä.

Suoliston ollessa alikehittynyt, vasikalla voi olla vaikeuksia hyväksikäyttää maitoa. Juotto voi johtaa ruoansulatuskanavan oireisiin kuten ripuliin ja turvotuksiin. Vasikka tulee juottaa useissa erissä ja pieniä määriä kerrallaan. Alikehittynyt suolisto voi aiheuttaa myös ternimaidon vasta-aineiden heikkoa imeytymistä ja johtaa vasikan heikentyneeseen vastustuskykyyn. Jos vasikka on heikko eikä jaksa itse imeä tai nousta, vaikeutuu riittävä vasta-aineiden saantia ternimaidosta entisestään. Heikentynyt vastustuskyky voi johtaa vakaviin infektioihin.

Vasikan syntyessä selvästi ennenaikaisena, on sen hoito haasteellista.

Hyvä hoitokaan ei välttämättä takaa epäkypsänä syntyneen vasikan selviytymistä.

Mikäli vasikka syntyy odotettua aiemmin, on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota sen ensimmäisiin elinhetkiin. Synnytystä olisi hyvä valvoa ja tarvittaessa avustaa.

Ennenaikaisen vasikan hoidossa tilalla voi noudattaa samoja periaatteita kuin esimerkiksi poikimavaikeuden takia heikkona syntyneen vasikan kohdalla. On tärkeää varmistua, että vasikan hengitysteistä saa poistettua liman mahdollisimman tarkasti ja vasikka pääsee rinnalle makaamaan. Vasikka tulee kuivata huolellisesti eikä se saa päästä kylmettymään. Epäkypsä vasikka hallitsee lämmönsäätelyään vielä huonommin kuin täysiaikainen.

Näille vasikoille hyvälaatuisen ternimaidon saannista huolehtiminen on erittäin tärkeässä roolissa. Jos vasikka ei itse lähde imemään, voidaan vasikalle antaa ternimaito juottolaitteella. Vasikan elinkelpoisuutta ennustaa hyvin vasikan ylösnouseminen ja sen imurefleksi. Eläinlääkäri auttaa arvioimaan vasikan elinkelpoisuutta ja tarvittaessa antaa lisähoitoa vasikalle.

  • Susanna Peipponen - Tuotantoeläinten asiantuntijaeläinlääkäri, Vetcare Oy

    Susanna Peipponen

    Tuotantoeläinten asiantuntijaeläinlääkäri
    Vetcare Oy


Katso lisää artikkeleita

Eläinlääkäri vastaa
Apua! Miten toimia, jos lehmä loukkaantuu laitumella?
Eläinlääkäri vastaa
Ensiavun ABC - Apua! Miten toimia, kun pihatossa on vastassa loukkaantunut lehmä?
Eläinlääkäri vastaa
Miten toimin, jos tilalla todetaan Q-kuume?