Mitä säilörehusi maksaa - laskuri paljastaa

Säilörehun tuotantokustannuslaskuri kertoo, kuinka paljon säilörehun tuottaminen maitotilayrittäjälle maksaa. Laskurin saa käyttöönsä Valio Artturi®-tiimiltä.

Ilman säilörehua ei ole maidontuotantoa. Mitä laadukkaampaa säilörehu on, sitä paremmat edellytykset tilalla on kannattavaan tuotantoon.

Säilörehun kustannuksiin vaikuttavat koneista ja pellosta aiheutuvat kustannukset, kuten polttoaineet, korjaukset ja pellon vuokrat.

Säilörehun tuotantokustannukset vaihtelevat tiloilla valtavasti – aina yrittäjä ei välttämättä edes tiedä, kuinka kilpailukykyistä oma nurmentuotanto on.

”Maitotilayrittäjä voi vaikuttaa säilörehun tuotantokustannuksiin omilla valinnoillaan toisin kuin moneen muuhun asiaan”, huomauttaa Maitoakatemian projektityöntekijä Antti Keskipalosaari Osuuskunta Pohjolan Maidosta.

”Mitä halvempaa laadukas säilörehu on, sitä enemmän maitotilalliselle jää rahaa muuhun käyttöön.”

Kustannusten arvioimisessa auttaa säilörehun tuotantokustannuslaskuri, joka kertoo, paljonko säilörehun tuottaminen maitotila-yrittäjälle maksaa (snt/kg ka).

Laskurin saa käyttöönsä oman osuuskunnan neuvojalta, ja tavoitteena on saada se myös Valmaan mahdollisimman nopeasti.

Maitotilallisten kokemukset ovat olleet myönteisiä. ”Laskuri on helpottanut kustannusten vertailua ja yhä kannattavamman maidontuotannon suunnittelua”, Keskipalosaari kertoo.

Mitä voit laskea, sitä voit kehittää.

Maitotilayrittäjä Aki Kanniala tutustui säilörehun tuotantokustannuslaskuriin Maitoakatemian pienryhmässä. Hän työskentelee vanhempiensa kotitilalla, jossa on 50 lypsävää ja saman verran nuorkarjaa.

Peltoalaa tilalla on 135 hehtaaria, jos laskee yhteen omat ja vuokratut alueet. Lähitulevaisuudessa tilan suunnitelmissa on investoida uuteen 150-paikkaiseen navettaan ja lisätä peltopinta-alaa.

Kanniala aikoo ottaa laskurin käyttöön kotitilallaan. ”Olisi tärkeä tietää, miten paljon säilörehun tuotanto maksaa, jotta voisimme vaikuttaa kustannuksiin”, hän perustelee.

”Laskurilla saisin tietää vuosikohtaiset vaihtelut säilörehun tuotantokustannuksissa ja olisin nykyistä paremmin ajan tasalla siitä, mitä jää viivan alle.”

Kannialan tilalla ei ole aikaisemmin mitattu tuotantokustannuksia. ”Olemme pyrkineet tuottamaan mahdollisimman suuria säilörehu-satoja maksimoimalla korjatun sadon määrän mahdollisimman pienillä kustannuksilla.”

Laskuri on tehty Excel-pohjaan, johon merkittään omat ja vuokrapeltojen pinta-alat hankinta- ja vuokrahintoineen sekä kesäaikana kertynyt sato siltä alalta. ”Sarakkeisiin merkitään myös tukialueet sekä kaikki mahdolliset kustannukset, kuten käytetyt muovit, säilöntäaineet ja polttoaineet”, Kanniala listaa.

Laskurin käyttö vaatii Kannialan mukaan perehtymistä ja lisäksi tietojen päivittämistä, kun jokin asia, esimerkiksi peltopinta-ala, muuttuu.

”Uskon, että siitä saatava tieto on kuitenkin vaivan arvoista, sillä täytyyhän tilallisen tietää kulunsa.”

Teksti: Susanna Cygnel Kuva: Johanna Siljola