Milloin työ on tehokasta?

Maitotilalla ei tunnetusti työt tule loppumaan, aina on jotain tekemistä. Työ on tehokasta silloin, kun työt ovat tehty ja ne voi hetkeksi unohtaa. Tiedät, että tämä riittää.

Työn tehokkuus on johtamiskysymys. Se on oman arjen suunnittelua ja itsensä johtamista. Oma työ on ilmaista niin kauan, kun sitä pystyy itse tekemään. Oma vapaa-aika on kuitenkin myös arvokasta.

Työntekoon on helpompi asennoitua, kun tietää 80 prosentin töistään jo ennen, kun tulee töihin. Työpisteellä pitää heti tietää, mitä tekee, vaikka työvaiheita joutuisi vaihtamaan kesken työpäivän.

Esimerkiksi vasikan juotto: mitkä vasikat juotetaan, paljonko maitoa annetaan ja onko lääkityksiä? Näiden pitäisi olla selvillä, kun tulee työpisteelle. Eläinlääkärin saapuessa pitää olla tiedossa, mitkä eläimet vaativat hoitoa ja ruokinnan asiantuntijan käyntiä varten taas olla rehuanalyysit valmiina.

Yrittäjän pitää myös osata ennakoida ja valmistella tulevaa. Laita kalenteriin tulevat tapahtumat ja mieti, miten ja milloin valmistelet ne. Perusta työasioita varten WhatsApp-ryhmä, johon voi lisätä lomittajankin mukaan. Kerro myös puolisolle, mitä olet tekemässä. Hänen aikansa on yhtä arvokasta.

Työohjeet elävät työtehtävien mukaan. Laadi viikoittaiset ohjeet vasikoiden hoitoon ja merkitse tukkimiehen kirjanpidolla vasikan ikä tauluun. Näin tiedät, millaista hoitoa vasikka milloinkin vaatii.

Korjaa ja huolla koneet. Varaa työvälineet sinne, missä niitä tarvitset.

Ja lopuksi: Katso ja keskity eläimiin ainakin 2–5 minuuttia päivässä. Koskaan ei ole niin kiire, ettei työkaverille olisi muutama minuutti aikaa, oli kyseessä sitten ihminen tai mansikki.

Kuva: Janne Viinanen

Asiantuntija vastaa
Laiduntaminen ja vapaa jaloittelu kiinnostaa kuluttajia
Asiantuntija vastaa
Annosteletko säilöntäainetta sopivasti?
Asiantuntija vastaa
Miten tunnistaa pikkuvasikan verenmyrkytys?