Maitotilojen terästettävä bioturvaansa
Valion hallintoneuvoston puheenjohtaja Esa Kotala tapaa Eläinten terveys ry:n toiminnanjohtaja Ina Topparin ottaakseen selkoa ETT:n uudesta strategiasta ja uusista tuulista nautojen terveydenhuollossa.
Ina Toppari tulee tapaamiseen suoraan ETT ry:n vuosikokouksesta tuoreen uutisen kanssa: Ilkka Pohjamo Valiolta on juuri valittu yhdistyksen hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi.
Toppari on itsekin vakanssissaan melko tuore. Hän siirtyi toiminnanjohtajaksi toukokuussa 2019 toimittuaan sitä ennen Sikavan asiantuntijaeläinlääkärinä.
Ensi töikseen Toppari alkoi valmistella yhdistykselle uutta strategiaa yhdessä ETT:n hallituksen kanssa, ja nyt linjaukset ovat saaneet vuosikokouksen hyväksynnän. Mitään mullistavaa uudistusta strategia ei hänen mukaansa tuo, mutta painotuksia on tarkistettu.
”Jo yhdistyksen alkuvuosina luotiin tilatason tautisuojauksen avuksi ETT:n kymmenen käskyä. Tämä näkökulma tuodaan nyt taas painokkaasti esiin. Eläinten hyvinvointi on viime vuodet ollut paljon esillä, mutta nyt on pureuduttava nautatiloilla ilmenneisiin tautiriskeihin”, hän sanoo.
Kymmenillä nautatiloilla on tehty salmonellasaneerauksia viime ja edellisenä vuotena. Vasikoilla on todettu ihmisiinkin tarttuvaa kryptosporidioosia. Mycoplasma bovis on vaivannut useita karjoja viime vuonna, ja sen vastustukseen etsitään tehokkaampia keinoja.
”Suomessa on ajateltu, että tautitilanteemme on hyvä ja meidän käytännöt riittäviä. Nyt kuitenkin huomataan, että tilojen tautisuojauksessa on aukkoja. Ja kun tiloja kannustetaan pitämään eläimet ulkona, entistä suurempi huomio on kiinnitettävä mahdollisiin tartuntareitteihin rehu- ja eläinliikenteen risteämiskohdissa”, Toppari sanoo.
Yhdistyksen toiminnassa painotusta siirrettiin tautisuojaukseen, jotta asian tärkeys ei unohtuisi tautiepidemioiden välilläkään, Ina Toppari sanoo.
”Vastuullisuuslisän ehdot toivat uusia valiolaisia tiloja järjestelmän piiriin, ja nyt Valion vastaanottamista maitolitroista 94 prosenttia tulee Naseva-tiloilta.”
Maitotiloilla tarvitaan hiottuja ja pitkäjänteisiä toimintatapoja, kun haasteet kasvavat, Esa Kotala näkee.
”Mutta onko tieto myös kansainvälisesti vertailukelpoista”, hän kysyy.”