Maitotila siirtyi someen

Anna Länsisalmi-Keisalan Maalaisjärki -Youtube-kanavalla on jo yli 24 000 tilaajaa.

Elämä maitotilalla on yhä useammalle kaupunkilaiselle aivan vierasta. Mitä tilalla tehdään aamulla, päivällä ja illalla? Missä vasikat ovat ja miten niitä hoidetaan? Mitä kaikkea yhden päivän aikana tehdään? Anna Länsisalmi-Keisalan luotsaaman Maalaisjärki-kanavan kautta kuka tahansa pääsee sukeltamaan Keisalan tilan arkeen YouTubessa, Instagramissa ja Facebookissa.

”Alun perin olen ihan kaupunkilaistyttö Keravalta. Olen kyllä nuoresta asti viettänyt paljon aikaa kaverini maitotilalla ja hoitanut lehmiä. Innostuin näyttelyistä ja sitä kautta löytyi myös puolisoni Ossi. Ja nyt olen tässä. Käytäntö on opettanut kaiken sen mitä osaan, niin lehmien kanssa kuin somessakin. Koulutukseltani olen tradenomi.

Kipinä sisällön tekemiseen syttyi alun perin ihan siitä, että minulle kertyi paljon kuvia ja tarinoita lehmistä, enkä halunnut täyttää niillä omia sometilejäni. Sitten ymmärsin, että tästä voisi olla iloa laajemminkin. Koska olen itse kaupungista, tiedän, että elämä maitotilalla voi olla monelle aivan vierasta – ja kaikki sellainenhan on kiinnostavaa! Lisää tietoa tarvitaan, koska tietämättömyys aiheuttaa usein myös ennakkoluuloja. Olen halunnut avoimesti viestiä siitä, miten asiat meidän tilalla tehdään. Osaan kertoa asioista helppotajuisesti ilman ammattisanastoa, koska olen itsekin tavallaan ulkopuolelta näihin ympyröihin tullut.

Aluksi tein sisältöä Instagramiin ja Facebookiin. Nimi Maalaisjärki oli isoveljeni ehdotus, ja hän myös kannusti minua siirtymään YouTubeen, mistä on nyt tullut pääkanavani. Instagramiin on helppo luoda sisältöä nopeasti, kun taas videoiden editoimiseen menee aina hieman enemmän aikaa.

Seuraajani ovat monen ikäisiä, taaperoista keski-ikäisiin ja myös vanhuksiin, jotka saattavat muistella omaa aikaansa tilalla. Lapsia kiinnostaa maatilan elämä ja heiltä saan myös paljon kysymyksiä ja kommentteja. Kuulin juuri esimerkiksi, että minä ja koirani Shira olimme päässeet erään taaperon ensimmäisten sanojen joukkoon heti äidin ja siskon jälkeen. Se on melkoinen kunnianosoitus."

Anna Länsisalmi-Keisala ja Ranua-lapinlehmähieho, joka aikoo seurata emänsä Nuorgamin sorkanjäljissä somelehmäksi. Taustalla myös tilan joulukuun harjoittelijat Alisa ja Carita sekä kanavalla esiintyvät koirat Konna ja Shira. Kuva: Ossi Keisala

"Positiivinen palaute onkin ollut paras kannustin sisällön tekemiseen. On kiva kertoa meidän elämästä ja koen, että sillä on merkitystä laajemminkin. Aikaa tämä tietenkin vie, ja välillä sitä on vaikea löytää, kun maatilalla saa ihan täyden työpäivän tehdä ja neljä hevostakin vaativat osansa. Negatiivista palautetta ei ole oikeastaan tullut. Positiivinen esimerkki voi vaikuttaa todella paljon. Jopa tilallisten lapset ovat kertoneet innostuneensa osallistumaan tilan töihin videoideni avulla. Palautteissa masennuksesta tai ahdistuneisuushäiriöistä kärsivät ihmiset ovat myös kertoneet saaneensa helpotusta, kun ovat saaneet seurata elämääni eläinten kanssa.

Maidon ja tuotantoeläinten ympärille on luotu yhteiskunnallisessa keskustelussa monesti negatiivista imagoa, jota on mielestäni mahdollista avoimuudella purkaa. Eräskin seuraaja sanoi juoneensa huonolla omatunnolla maitoa, mutta nyt kanavani kautta on ymmärtänyt, että kyllä sen voi aivan hyvin mielin tehdä. Kanavani palkittiin vuoden opetuskanava -palkinnolla Creator Awards YouTube-gaalassa, ja olen kuullut, että oppilaitoksissa katsotaan videoitani paljon. Olin tosi otettu tästä palkinnosta ja sain sitä kautta lisää innostusta tekemiseeni. Yhä saan päivittäin kommentteja, että seuraajani ovat oppineet ja oppivat jatkuvasti lisää. Sellaiset kommentit lämmittävät mieltä. Joitakin tekemiäni sisältöjä on jaettu myös Valion sosiaalisen median kanavissa ja yhteistyölle toivottavasti saadaan jatkoa. Se on taas yksi uusi tapa vaikuttaa mielikuvaan maitotilallisista ja elinkeinosta.”

Seuraa valiolaisia tiloja somessa: @maalaisjärki Keisalan tila, Töysä YouTube, Instagram ja Facebook

@kyostilantila Kyöstilän luomutila, Orimattila Facebook, Instagram

@peltomattilantila Pelto-Mattilan tila, Hausjärvi Instagram

@veittoontila Veittoo-Paavolan tila, Teisko Instagram

Tässä vain muutamia esimerkkejä, somessa aktiivisia tiloja on monia muitakin. Etsi julkaisuja ja käytä itse julkaistessasi hashtagia #valiomaitoa. Näin julkaisusi löydettävyys paranee ja se saa laajemman yleisön.

Anna Jalas-Karjalainen Copywriter, toimituspäällikkö