Maidon esijäähdytyksestä apua kustannusjahtiin

Onko lypsykoneessasi maidon esijäähdytys? Mikäli on, toiminta on hyvä varmistaa yksinkertaisilla lämpötilan mittauksilla.

Mittaa lypsyn aikana esijäähdyttimelle tulevan maitoputken päältä putken lämpötilaa ja vastaavasti esijäähdyttimeltä tilasäiliölle menevän putken lämpötilaa. Putkimateriaalien on hyvä olla samanlaatuisia ja mittarin anturi on syytä kiinnittää putkeen kunnolla sekä eristää se. Edellä kuvattuja mittauksia on hyvä tehdä useita, jotta mittaustuloksiin saadaan varmuutta.

Alla olevan maidon esijäähdytyksen arviointitaulukon avulla voit arvioida esijäähdytyksen osuuden maidon jäähdytystarpeesta. Loput jäähdytystarpeesta jää tilasäiliön tehtäväksi. Mikäli tulokset ovat ”punaisella” eli luku on alle 40 prosenttia, voi syitä olla useita. Yleisimmin tuolloin esijäähdyttäjän läpi ei virtaa kylmää vettä kuten on kuviteltu.

Tämä voi johtua esimerkiksi esijäähdytykseen käytetyn veden varastosäiliön täyttymisestä tai siitä, että poistuva vesi on kytketty vain lämminvesivaraajan kylmän veden syöttöön. Myös tuleva kylmä vesi voi olla lämmintä, esimerkiksi yli 10-asteista, vaikka meillä Suomessa pohjaveden pitäisi olla esijäähdytystarkoitukseen erinomaisen kylmää.

Mikäli lypsykoneessasi ei ole maidon esijäähdytystä, kannattaa esijäähdyttimeen investoimista harkita, sillä tavanomaisella yhden robotin tilalla toimiva esijäähdytys maksaa itsensä takaisin noin viidessä vuodessa.

Esijäähdyttimen takaisinmaksuaika yhden robotin tilalla
Maitoa 650 000 l/a
Sähkön hinta 0,12 €/kWh
1. Esijäähdyttimelle tulevan maidon lämpötila 30 °C
2. Esijäähdyttimeltä poistuvan maidon lämpötila 15 °C
3. Esijäähdyttimen osuus jäähdytystarpeesta 58 % (tavoite +4 °C)
Maidon lämpötila laskee esijäähdyttimessä 15 °C
Säästö* 900 €/a
Hankintakustannus 4 000 €
Takaisinmaksuaika 4,4 vuotta

* Energian kulutus ilman esijäähdytystä oletettu olevan 20 Wh/l

Katso lisätietoa maidon esijäähdytyksen toteutuksesta Valman videokirjaston Valio Lypsy -osiosta
Kirjaudu Valmaan täältä
Koneklinikka
EU:n kylmäainelainsäädäntö kiristyy
Laatu
Laboratorio-videot Valmassa
Laatu
Laatu ylsi huipputuloksiin