Paketin valmistelu trilogiamenettelyssä kestää kevääseen 2023 ja kansallinen toimeenpano vähintään 1,5 vuotta. Siitä on lyhyt aika vuoteen 2030, ja onkin melko selvää, että tavoitteisiin voidaan päästä vain toimimalla etupainotteisesti. Fossiilisten päästöjen leikkaus on kaiken keskiössä. Jollei tässä onnistuta, on tavoite mahdotonta saavuttaa.
Maatalouden etu on olla aktiivinen ilmastotyössä. Suomalaisessa ilmastokeskustelussa on kiistelty maatalouden päästöistä, jotka eivät ole tilastoissa laskeneet. Harmillisesti maatalouden sisällä tapahtunut positiivinen kehitys on hautautunut isojen tilastolukujen alle. Maidontuotannon metaanipäästöt ovat laskeneet vuosien 1960–2020 välillä noin 55 prosenttia ja litrakohtaisestikin noin 35 prosenttia. Tuottavuuden nousuun pohjautuva ilmastotyö on ollut maitoalalla todella merkittävää. Lannoitetypen vähentyneen käytön myötä koko maatalouden ilokaasupäästöt ovat laskeneet. Lisäksi on kohtuullisen varmaa, että nurmiviljelyn hiilensidontaa ei vielä osata päästöinventaareissa huomioida oikein, jolloin se ei tietenkään näy tilastoissa. Toki kääntöpuolella on turvemaiden viljelyyn liittyvät päästöt, jotka näkyvät IPCC:n päästökertoimia käytettäessä isoina lukuina.
Ilmaston lämmetessä sään ääri-ilmiöt lisääntyvät, ja ruoantuotanto on varmasti yksi suurimmista kärsijöistä. Kulunut kasvukausi on siitä varsin hyvä esimerkki. Maatalouden etu on toimia proaktiivisesti ilmastotyössä. Sitä varten tulisi kannustimet saada kuntoon, olivatpa ne markkinaehtoisia, tukiratkaisuja tai molempia. Hiiliviljelyä tapahtuu jo nyt maitosektorilla nurmen osalta laajasti, ja tämä työ pitäisi saada nopeasti näkymään tilastoissa. Laskentamenetelmiä kyllä kehitetään monessa hankkeessa, mutta tuloksilla alkaa olla kiire.