Lypsylehmien sorkka-alueen ihotulehdus – tietoa DD:stä Suomessa
Sorkka-alueen ihotulehdus eli DD on maailman merkittävin lypsylehmien ontumista aiheuttava sorkkasairaus.
Sorkka-alueen ihotulehdus alentaa lehmien tuotosta, heikentää hyvinvointia ja aiheuttaa ennenaikaisia poistoja karjassa. Sorkka-alueen ihotulehdusta hallitaan sorkkakylpyjen avulla, mutta niissä käytetyt kemikaalit kuten kuparisulfaatti ovat ympäristölle haitallisia. Tauti on monibakteeritauti, mutta varsinkin muutamat Treponema-bakteerilajit on yhdistetty tautiin. Suomessa ongelmia aiheuttavia DD-muutoksia on tähän saakka raportoitu vain harvoissa karjoissa.
Monet intensiiviseen lypsykarjatalouteen liittyvät tekijät on todettu taudin riskitekijöiksi maailmalla. Suurempi karjan koko, eläinten ostot, tilan heikko ulkoinen tautisuojaus, lehmien korkeampi maitotuotos sekä märät ja likaiset olosuhteet ovat aiemmin todettuja riskitekijöitä. Eri yksilöiden ja eri tuotosvaiheessa olevien lehmien riski sairastua vaihtelee. Hollantilaisten, saksalaisten ja kanadalaisten tutkimusten mukaan suurin riski sorkka-alueen muutoksiin on keskilypsykaudella, laihemmilla lehmillä sekä ensikoilla. Saksalaiset ja ranskalaiset tutkijat ovat todenneet vuosina 2014 ja 2015 tekemissään tutkimuksissa, että lehmillä, joilla on ollut aiemmin DD-muutos, on suurempi riski sairastua uudelleen.
DD-tutkimuksessa ovat mukana Helsingin yliopiston kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osastolta hankkeen johtaja, professori Timo Soveri sekä Minna Kujala-Wirth, Heli Simojoki, Päivi Rajala-Schultz ja hankkeen tuloksista väitöskirjaansa työstävät Hertta Pirkkalainen ja Aino Riihimäki. Ruokavirastosta tutkimuksessa ovat mukana Sinikka Pelkonen, Taru Lienemann, Miia Kontturi ja Marjukka Anttila.
Katso DD-webinaarin tallenne Valman videokirjastosta Valio Terveys -osiosta.