Lypsylehmien kuolinsyitä selvitetään raadonavauksilla
Voit pyytää tilalla kuolleen lypsylehmän kuolinsyyn tutkimuksen Lykky-hankkeessa Raatonetin kautta. Lehmien avaukset aloitetaan syksyn aikana.
Enemmän kuin joka kymmenennen naudan elämä päättyy teurastamon sijaan navettaan tai laitumelle. Lypsylehmän kuolema kotitilalla on ennenaikainen ja suunnittelematon. Usein menetetään tuotantonsa huipulla olevia, pitkälle jalostettuja ja hoitajilleen tärkeitä yksilöitä, joiden kuolema heikentää entisestään lehmien pientä tuotannosta poistoikää. Suuntaus on ollut sama maailmanlaajuisesti.
Tarkempi kuolinsyy jää yleensä mahdollisen kuolemaa edeltävän diagnoosin tai ulkoisista havainnoista saadun arvion varaan. Sen enempää karjanomistaja kuin hoitava eläinlääkärikään ei ryhdy käytännön syistä kuluja aiheuttaviin tutkimuksiin.
Helsingin yliopiston tutkimusryhmä aloittaa tilalla kuolleiden nautojen kuolinsyytutkimusta Makeran rahoittamalla kolmivuotisella Lykky-hankkeella.
Siinä selvitetään nyt tilalla kuolleiden lypsylehmien kuolinsyitä. Karjanomistajien luvalla tutkitaan yli 300 Honkajoelle toimitettua lehmää raadonavauksin, näytteenotoin ja erilaisin laboratoriotutkimuksin. Raadonavaukset tehdään karjanomistajan luvalla Honkajoki Oy:n tiloissa.
Valio Oy osallistuu tutkimuksen toteutukseen ja saa samalla tietoa, jonka avulla voidaan lisätä lehmien kestävyyttä ja pienentää maidontuotannon hiilijalanjälkeä.
Osa teurastamoista on mukana hankkeessa Honkajoki Oy:n kautta. ProaAgrialta saadaan tutkimukselle tärkeitä taustatietoja esimerkiksi tuotosseurannan tietokannasta.
Tutkimuksella pyritään selvittämään myös lehmäkuolleisuuden alueellisia vaihteluja ja sen yhteyttä esimerkiksi tilan tuotantosuuntaan, navettatyyppiin ja karjakokoon.
Honkajoki Oy:n raadonavauksiin antamia tiloja tarkastelevat (etualalla vas. lukien) Karoliina Hagner, Kirsi Aaltonen, Heli Nordgren ja Päivi Rajala-Schultz. Takana vasemmalta Harri Kenola ja Jarmo Lahtinen Honkajoki Oy:ltä.
Raadonavauksiin tarvitaan suojavarusteiden ohella järeitä ja vahvoja työkaluja, teräviä veitsiä sekä muun muassa rasioita erikokoisille näytteille.