Lypsykoneen tykytin määrää tahdin
Nännikumin ja tykyttimen yhdistelmä kuuluu sekä perinteiseen sankokoneeseen että uudenaikaiseen lypsyrobottiin.
Reikä tykytysletkussa johti tämän neljänneksen poikkeuksellisen pitkään lypsyaikaan: nännikumi ei avautunut kunnolla, mikä esti maidon normaalin virtauksen. Kuva: Esa Manninen
Lypsyn aikana nännikumin sisällä on jatkuva alipaine eli lypsyalipaine, mutta nännikumin ulkopuolella, hylsyn ja nännikumin välisessä tilassa, alipaine vaihtelee tykyttimen ohjaamassa tahdissa.
Silloin kun nännikumin ja hylsyn välisessä tilassa on korkea alipaine, nännikumi on auki ja maito virtaa vetimestä ulos. Jotta vetimen verenkierto ei pysähtyisi lypsyalipaineen vaikutuksesta, nännikumi on suljettava hetkeksi.
Samalla sulkeutuva nännikumi hieroo vedintä.
Lisäksi turvonnut vetimen pää estää vedinkanavan avautumista, mikä puolestaan voi hidastaa lypsyä.
Letkunkannatin on pikkuhiljaa kuristanut tykytysletkut lähes kokonaan kiinni, mikä estää nännikumin liikkeen miltei täysin.
Jos epäilet tykyttimen toimintaa, irrota tykytysletku nännikupista. Letkuun menevän ilmanvirtauksen pitää olla jaksottaista.
Jos ilmanvirtaus on jatkuvaa, tykyttimessä on vakava vika; nännikumi on todennäköisesti jatkuvasti auki. Jos ilmanvirtausta ei ole lainkaan, nännikumi on jatkuvasti kiinni, jolloin utare ei tyhjene lainkaan. Syynä voi olla esimerkiksi tykytinventtiiliin takertunut roska.
Jos nännikumi on haljennut, tykyttimeen, letkuihin ja hanaputkistoon on päässyt maitoa. Tykytysletkut, tykytin ja hanaputkisto kannattaa huuhdella heti vedellä. Tarkempi hanaputkiston huuhteluohje on Valmassa Lypsytiimin kirjastossa.