Siirry sisältöön
Teknologia

Lehmän ominaisuuksien ja ruokinnan vaikutus maidon hiilijalanjälkeen

Lehmän ominaisuuksien ja ruokinnan vaikutus maidon hiilijalanjälkeen

Metaanin osuus raakamaidon hiilijalanjäljestä on noin puolet. Jotta maitoketjusta saadaan hiilineutraali, tarvitaan keinoja erityisesti metaanipäästöjen vähentämiseksi.

Metaani on pötsimikrobien tapa päästä eroon vedystä, joka syntyy anaerobisessa energiantuotannossa. Kuva: Johanna Siljola

Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin viisi prosenttia on peräisin maito- ja lihakarjasta. Nautojen suorat kasvihuonekaasupäästöt syntyvät pääosin ruoansulatuksen ja lannankäsittelyn metaani- ja typpioksiduulipäästöistä.

”Valion maitotiloilla tehdään joka päivä monia ilmastotekoja.”

Viimeisen 50 vuoden aikana suomalaisen lypsykarjan keskituotos on jalostuksen ansiosta yli kaksinkertaistunut ja metaanintuotanto vähentynyt 35 prosenttia. Keskituotoksen noustessa yli 10 000 kg/v vaikutus maidon hiilijalanjälkeen alkaa kuitenkin lieventyä.

”Lisäksi väkirehun osuuden nostaminen voi lisätä metaanin muodostusta lietelantavarastossa.”

Juha Nousiainen

Juha Nousiainen

Ilmastotiimin johtaja