Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Laidunnus tuo iloa yrittäjillekin

Laidunnus tuo iloa yrittäjillekin

Mäen maatilan lehmät viihtyvät laitumella usein lokakuuhun asti. Kellon kilkattaessa ne viilettävät juoksujalkaa herkkupöytään.

Varsinais-Suomi lainehti vettä maaliskuussa. Laidunten kunto Salon Kuusjoella oli olemattoman talven jäljiltä vielä hieman arvoitus.

”Todennäköisesti laitumet ja muutkin nurmet selviävät talvesta hyvin, koska pelloille ei tullut jääpeitettä”, Simo Mäki arvelee.

Viiden hehtaarin laidun sijaitsee sadan metrin päässä navetasta.

Tutkimusten mukaan lehmät laiduntavat mieluiten aamulla ja illalla. Kuva: Mirka Puhakka

Mirka Puhakka ja Simo Mäki suunnittelivat vuonna 2014 valmistuneen kahden robotin pihaton laiduntamisen ehdoilla. Sijainti on nyt tilakeskusta parempi, sillä asfalttitielle on matkaa vain 600 metriä.

Lehmien ja ajoneuvojen päivittäiset kulkureitit eivät risteä missään kohtaa.

Kuusjoen kellonsoittaja. Kun Mirka Puhakka kilauttaa sveitsiläistä lehmänkelloa, lehmät palaavat laitumelta juoksujalkaa navettaan. ”Normaalitilanteessa ape, vesi ja tarve päästä lypsylle houkuttelevat lehmät sisälle, eivätkä lypsykerrat kesällä juurikaan vähene”, Simo Mäki kertoo.

Laiduntamisen myönteiset puolet ovat kiistattomat niin Mäen tilalla kuin muuallakin.

Tuotantoneuvoja Rikard Westerlund kannustaa muitakin robottitiloja kokeilemaan laidunnusta, vaikka käytössä olisi vain pienehkö terapialaidun.

Viiden hehtaarin laidunlohko sijaitsee sadan metrin päässä navetan päätyovista. Nykyinen laidun on kuusi vuotta vanha ja se uusitaan tänä tai ensi vuonna. Täydennyskylvöä on tehty useana keväänä.