Laatu ylsi huipputuloksiin

Valiolaisten maitotilojen tuottamasta maidosta oli parasta E-luokkaa vuonna 2022 ennätykselliset 97,8 prosenttia. Maitohävikkiä syntyi reilut puoli miljoonaa litraa.

Viime vuonna valiolaisesta raakamaidosta oli I-luokkaa 2,2 prosenttia. II-luokan maitoa taas kertyi vain 0,003 prosenttia, eli vajaat 50 000 litraa koko vuoden aikana. II-luokkaisen maidon osuudessa ei ollut muutosta edellisiin vuosiin verrattuna, ja 5 kuukauden aikana II-luokkaista maitoa ei tullut lainkaan.

Kolme neljästä maidon laatupoikkeamasta oli antibioottivahinkoja.

Myös poikkeavan maidon määrä väheni puoleen edellisvuodesta. Viime vuonna poikkeavia eriä oli 40, ja maitohävikkiä syntyi yhteensä 566 000 litraa. Poikkeavista eristä 29 eli vajaat 300 000 litraa oli antibioottimaitoja ja loput 11 erää muita poikkeamia kuten pesuvesivahinkoja tai muuten laadultaan poikkeavia. Eniten sattui pesuainevahinkoja, ja lisäksi oli muutama lämmennyt ja aistinvaraisesti poikkeava maitoerä. Edellisvuonna poikkeavia maitoeriä oli 65 kappaletta eli yhteensä noin 1 200 000 litraa. Näistä antibioottimaitoja oli noin 800 000 litraa ja loput 400 000 litraa oli pääosin pesuainevahinkoja.

Lämmin kiitos teille maitotilayrittäjille viime vuonna hyvin tehdystä työstä ja tarkkuudesta antibiootti- ja pesuainevahinkojen ehkäisemisessä! Kun hävikkiä on saatu vähennettyä, olemme saaneet säästettyä ketjussa merkittävän summan.

Ennakoi kesää

Kun lämpötila nousee, bakteerien ja muiden taudinaiheuttajien elinolosuhteet paranevat ja tekniikkaan kohdistuva rasitus lisääntyy. Pahimmassa tapauksessa tuloksena voi olla maidon laatupoikkeama tai heikentynyt utareterveys.

Lue artikkeli
Laatu
Laboratorio-videot Valmassa
Laatu
Robotti helpottaa laadun seurantaa
Laatu
Raakamaidon laatu pysyi erinomaisena