Siirry sisältöön
Tavataan Valiolla

Laatu luodaan alkutuotannossa

Laatu luodaan alkutuotannossa
Anna Jalas-Karjalainen
Copywriter, toimituspäällikkö

Valio Oy

Laatu syntyy kokonaisuudesta, jossa ihmiset, eläimet ja ympäristö voivat hyvin, kiteyttää Valion kehityspäällikkö Hanna Castro.

Tehtäväni valiolla

Aloitin Valion alkutuotantotiimissä kehityspäällikkönä alkuvuodesta 2022. Vastaan maidon laatuun, lypsyyn ja eläinten terveyteen liittyvistä asioista. Koulutukseltani olen eläinlääkäri, ja väittelin eläinlääketieteen tohtoriksi huhtikuussa 2022. Toimenkuvani on melko laaja, sillä olen mukana Valio Lypsy-, Laatu- ja Terveys-tiimeissä sekä tilasäiliöryhmässä. Kehityspäällikkö Kaj Nymanin ja osuuskuntien tuotantoneuvojien kanssa teemme maitotiloilla VaDia-mittauksia. Työhöni kuuluu myös neuvontaa, sidosryhmäviestintää ja kehitysprojekteja.

Urapolkuni

Vietin puolet lapsuudestani Thaimaassa ja kävin lukion Bangkokissa. Lukiolaisena haaveilin kilparatsastajan urasta, mutta eläinlääketiede vaikutti realistisemmalta tavalta ansaita elanto. En ole katunut valintaani, sillä eläinlääkärin koulutus luo puitteet monenlaisille urasuunnille.

Valmistuin eläinlääkäriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2013, minkä jälkeen tartuin jatko-opinnoissani raakamaidon elintarviketurvallisuusriskejä kartoittavaan projektiin. Aiheessa kiehtoi sen moniulotteisuus: raakamaidossa yhdistyvät yrittäjien, kuluttajien ja viranomaisten erilaiset oikeudet ja vastuut. Tutkimus ja kansainvälinen ura kiinnostivat jo perusopiskelijana, ja tein useita harjoittelujaksoja ulkomailla. Muun muassa suoritin eläinlääketieteellisen johtajakoulutuksen Cornellin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Ennen Valiolle siirtymistäni olen työskennellyt maidon laatuun liittyvien asioiden parissa myös Walter Ehrströmin säätiössä sekä Maitohygienialiitossa, missä koostetaan kansalliset maidon laatutilastot. Tehtävä oli varsin kiitollinen, sillä lähtökohtaisesti Suomessa tuotetaan huippuluokan maitoa.

Laatu luodaan alkutuotannossa

Maidon laatu ei meijeriin viedessä parane, joten laatu luodaan alkutuotannossa.

Laadukkaassa maidossa ovat säilyneet oikeanlainen koostumus ja kaikki maidon hyvät ominaisuudet eikä siihen ole päätynyt mitään maitoon kuulumatonta. Tämä edellyttää maidon nopeaa jäähdyttämistä ja katkeamatonta kylmäketjua, eläimen ja elintarvikkeen kannalta oikein toimivaa lypsylaitteistoa, hygieenisiä tuotanto-olosuhteita ja puhdasta maidonkäsittelylaitteistoa, järjestelmällisiä työrutiineja, terveitä eläimiä, laadukkaita rehuja sekä laadun tarkkailua ja valmiutta korjata havaittuja ongelmia. Suuressa mittakaavassa maidon laatu syntyy kokonaisuudesta, jossa ihmiset, eläimet ja ympäristö voivat hyvin. Jos jokin näistä rakennuspalikoista ei ole kunnossa, kokonaisuus kärsii.

”Ennalta ehkäistyt ongelmat tuovat säästöjä sekä yrittäjälle että meijerille.”