Klebsiella − uutta tietoa
Klebsiella-utaretulehduksen ennaltaehkäisy on tärkeää, sillä klebsiella vastaa huonosti mikrobilääkitykseen ja voi pesiytyä utareeseen pysyvästi. Vuonna 2021 Valion aluelaboratorion analysoimista utaretulehdusmaitonäytteistä prosentista löytyi Klebsiella-suvun bakteeri. Esiintyvyys oli samaa luokkaa vuonna 2017.
Oireet ja hoito
Klebsiellat aiheuttavat lievän, keskivaikean tai vaikean, usein kuumeisen utaretulehduksen, jonka hoitoennuste on huono. Usein sairastunut lehmä poistetaan madaltuneen tuotoksen tai kroonistuneen utaretulehduksen takia. Kroonikot kannattaa poistaa, sillä ne voivat levittää tartuntaa karjassa.
Esiintyminen
Klebsiella on ympäristöperäinen bakteeri, joka voi aiheuttaa sekä yksittäisiä utaretulehduksia että tartuntaryppäitä.
Klebsiellat ovat luonnossa yleisiä, joten niitä pesii yleisesti myös navetoissa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että navettaympäristössä esiintyy tyypillisesti hyvin laaja kirjo erilaisia Klebsiella-suvun bakteerikantoja. Uudet bakteerikannat kulkeutuvat navettoihin muun muassa rehujen, kuivikkeiden, jalkineiden ja sorkkien mukana. Klebsiella-suvun bakteereja esiintyy yleisesti nautojen ulosteissa.
Klebsiella voi pesiytyä utareeseen pysyvästi aiheuttaen kroonisia tai toistuvia utaretulehduksia. Klebsiellaa erittävä neljännes voi toimia uusien tartuntojen lähteenä, jolloin klebsiella leviää utareesta toiseen esimerkiksi maidolla saastuneiden kuivikkeiden tai likaisten vedinpesuharjojen tai lypsyliinojen välityksellä. Sairastuneiden erottaminen karjasta, kroonikkojen poistaminen sekä lypsyssä käytettyjen välineiden hygieniasta huolehtiminen ovatkin tärkeitä toimenpiteitä tartuntaketjujen katkaisemiseksi.
Klebsiella on ympäristöperäinen bakteeri, joka voi aiheuttaa sekä yksittäisiä utaretulehduksia että tartuntaryppäitä.
Suomessa kosteiden navetoiden parsista löytyy klebsielloja enemmän kuin kuivien navetoiden parsista. Parsissa on järkevää käyttää vain hyvälaatuista, kuivaa sekä puhdasta kuiviketta, jotka kannattaa vaihtaa lehmän utareen alta päivittäin.