Kilpailukykyä ja ekotehoa nurmesta
Nurmivaltainen ruokinta on suomalaisten maitotilojen vahvuus kannattavuuden, eläinten hyvinvoinnin ja ympäristön näkökulmasta. Nurmirehujen osuus suomalaisilla maitotiloilla on keskimäärin 52–54 prosenttia kaikista rehuista. Väkirehujen osuus jää hieman alle puoleen.
”Nurmi- ja väkirehun suhde on eläinten terveyden ja tuotannon kannattavuuden kannalta keskimäärin ottaen hyvä. Myös tilojen rehulogistiikka toimii tällä suhteella hyvin”, erikoistutkija Auvo Sairanen Luonnonvarakeskuksesta sanoo.
Sairanen toivoo ruokinnan siirtyvän kuitenkin hieman nurmivaltaisempaan suuntaan, sillä märehtijä hyötyisi nykyistä suuremmasta karkearehun osuudesta. Karkeiksi rehuiksi luetaan säilörehu, heinä ja olki.
”Terveyden ja ympäristökuormituksen kannalta tavoitteeksi kannattaisi ottaa mahdollisimman korkealaatuinen säilörehu yhdistettynä maltilliseen väkirehuosuuteen.”
Luonnonvarakeskuksen HiiliMaito-hankkeen tuloksista käy ilmi, että väkirehujen osuuden voisi ilman mainittavaa taloudellista menetystä laskea 30 prosenttiin.
”Rehusuhteiden optimointi on aina tilakohtainen ratkaisu ja riippuu muun muassa käytettävissä olevan pellon määrästä.”