Laura Vaarnas
Kehitysvastaava
Valio Laboratorio -palvelut
Ensimmäisen sadon raaka-aineiden määritystulosten perusteella säilörehut ovat keskimäärin kuivempia ja D-arvo on korkeampi edellisvuosiin verrattuna. Säilörehujen raaka-ainenäytteiden kuitupitoisuus on matalampi ja myös valkuaispitoisuus hieman matalampi kuin viime vuonna.
Ykkössäilörehusadon määrä jäi osassa maata kuivuuden takia tavallista heikommaksi, paikoin jopa puolet pienemmäksi. Säilörehujen raaka-aineiden tavallista korkeampi sokeripitoisuus johtunee osittain haastavista kasvuolosuhteista. Nyt toivotaan sopivasti sateita ja lämpöä loppukasvukaudelle!
Katso alta linkistä ja klikkaa auki ensimmäinen kooste säilörehun raaka-ainenäytteiden Valio Artturi® -tuloksista:
Artturi säilörehujen raaka-ainenäytteet 2018 1.sato.pdf
Onneksi kasvukautta on nurmille vielä jäljellä, siksi kannattaa käyttää kaikki panokset nurmien sadon määrän ja laadun varmistamiseksi. Riittävä lannoitus heti sadon korjuun jälkeen auttaa nurmen jälkikasvun nopean kasvuun ja varmistaa ravinteiden saannin. Siellä, missä ensimmäinen sato jäi pieneksi, kannattaa ehdottomasti tehdä kolme säilörehusatoa ja panostaa nurmien lannoitukseen myös kolmannelle sadolle. Jos itsellä ei ole tarvetta, voi kolmatta nurmisatoa tarjota myös muille.
Varmista karkearehun riittävyys.
Karkearehujen riittävyyttä kannattaa arvioida heti ensimmäisen sadon korjuun jälkeen. Jos näyttää, että karkearehujen riittävyyden kanssa tulee ongelmia, kannattaa harkita kokoviljasäilörehun tekemistä ainakin osasta viljoista.
Kuva: Sari Perälä