Siirry sisältöön
Ruokinta

Kasvuston optimaalinen rakenne

Kasvuston optimaalinen rakenne

Kun kasvusto vastaanottaa mahdollisimman tehokkaasti auringon energiaa ja hyödyntää sen tehokkaasti kuiva-aineen kertymiseen, syntyy suuri sato.

Viljoilla ja öljykasveilla on totuttu laskemaan kylvösiemenmäärä ja siten optimoimaan kasviyksilöiden lukumäärä pinta-alayksikköä kohden.

Kasvuston tiheyden ollessa sopiva, nettoyhteyttäminen eli yhteyttämistuotteiden käyttö kasvuun ja kehitykseen, on suurimmillaan. Liian tiheässä kasvustossa alimmat lehdet jäävät varjoon ja muuttuvat yhteyttämistuotteiden tuottajista niiden kuluttajiksi ja nettoyhteyttäminen alenee.

Monivuotisissa nurmissa kasvustorakenteen optimointi ja netto-yhteyttämisen maksimointi ei ole yhtä yksinkertaista, mutta myös nurmilla liian suuri versotiheys johtaa nettoyhteyttämisen alenemiseen. Nurmituotannossa haluamme siemensadon sijaan tuottaa mahdollisimman paljon hyvin sulavaa kuitua, ja siksi rehuanalyyseissä kiinnostavia lukuarvoja ovat D-arvo ja NDF.

Kuitua nurmiin kehittyy erityisesti verson painon lisääntyessä ja korren soluseinien paksuuntuessa. Kun versotiheys suurenee, yksittäisen verson paino ja kuitupitoisuus alenee. Ylitiheä nurmi voi siis paitsi vähentää nettoyhteyttämistä myös alentaa sadon kuitupitoisuutta.

Lehtialan ja kasvuston tiheyden kasvaessa (L) kokonaisyhteyttämisen määrä (Ykok) lisääntyy, mutta samalla varjoon jäävien lehtien osuus ja siten hengitykseen kulutetun energian (H) määrä kasvaa. Nettofotosynteesi (Ynetto) = Ykok – H.