Karjanäyttely on nautojen "missikilpailu"

Okra Summer Show 2019 keräsi heinäkuussa Oripäähän yli sata lehmää ja vasikkaa karjanäyttelyyn. Näyttelyissä etsitään tasapainoisia, hyvärakenteisia ja toiminnallisia eläimiä, jotka ovat kestäviä ja mahdollisimman pitkäikäisiä. Myös esiintymistaitoa tarvitaan niin esittäjältä kuin eläimeltäkin.

Justiina (vas.), Helmiina, Josefiina ja Elina Kavander pitävät karjanäyttelyiden parhaana antina tuttujen tapaamista ja karjanäyttelyväen yhteishenkeä. Kuva: Anu Artjoki

Noin 120 erirotuista vasikkaa, hiehoa ja lehmää matkasivat eri puolilta Suomea Okra-maatalousnäyttelyyn kesän suurimpaan karjanäyttelyyn. Ayrshire, holstein, suomenkarja, jersey, brown swiss − tällaisten lypsykarjarotujen edustajia märehti tyytyväisinä näyttelyn kotieläinalueella nauttien paksuista olkipatjoista ja erityishuolenpidosta. Levon ja lypsyjen välissä eläimet piipahtivat pesu- ja klippauspaikalla parturoitavina ja puunattavina sekä tietenkin näyttelykehässä taitavien esittäjiensä kanssa.

"Aloitimme eläinten näyttelyharjoitukset jo varhain keväällä. Käveleminen tasaista tahtia pää sopivalla korkeudella sekä rauhallisesti seisominen vaativat naudoilta eniten harjoitusta", nuori näyttelykonkari Josefiina Kavander kertoo.

Hän saapui karjanäyttelyyn Sauvosta kolmen sisaruksensa ja äitinsä kanssa mukanaan kolme hiehoa eli nuorta lehmää, jotka eivät ole vielä poikineet kertaakaan.

Helmiina (22), Justiina (20), Josefiina (17) ja Simeon (13) Kavander harrastavat kaikki karjanäyttelyitä. Perheen alle 18-vuotiaat osallistuivat Okra Summer Show'n Junior Showmanship -kilpailuihin hiehon kanssa. Näissä luokissa arvioidaan esittäjän taitoja ja saumatonta yhteistyötä esitettävän eläimen kanssa. Aikuiset kisaavat Showmanship-kilpailuissa vastaavasti, mutta lehmän kanssa. Okra Summer Show’ssa järjestettiin Junior Showmanship- ja Showmanship-kilpailut rotunäyttelyiden lisäksi.

"Olemme harrastaneet karjanäyttelyitä yli 10 vuotta. On ihanaa kuulua lehmäihmisten porukkaa. Olen saanut ystäviä harrastuksen myötä runsaasti, ja heidän kanssaan olen yhteydessä näyttelyiden välissäkin. Karjaväen yhteishenki on aivan parasta", Josefiinan isosisko Helmiina Kavander toteaa iloisena.

Karjanäyttelyssä eläimen rakenteesta arvostellaan jalat, utare, runko ja yleinen tasapaino. Tavoitteena on löytää toiminnallinen lehmä, jonka rakenne mahdollistaa terveen ja pitkän elämän. Eläimen on käyttäydyttävä kehässä hyvin: silloin eläintä on helpompi arvostella ja esittäjällä on mahdollisuus varmoin ottein tuoda sen vahvuuksia esiin.

Näyttelypäivien aikana eläinten hyvinvoinnista huolehditaan tarkkaan.

Eläimillä on tarjolla jatkuvasti laadukasta rehua, heinää ja vettä, ja niiden hyvinvointia ja parsien siisteyttä valvotaan − yölläkin. Näyttelyssä lehmät lypsetään kannulypsykoneella ja maito kerätään yhteiseen säiliöön.

Myös Kavanderin perheen äiti, maitotilayrittäjä Elina Kavander on mukana Okra Summer Show’ssa. Puoliso, maitotilayrittäjä Mika Kavander vastaa perheen 50 muun lehmän hoidosta kotitilalla Sauvossa.

"Näyttelyreissuilla vanhempien rooli on muuttunut vuosien kuluessa. Nuoret hoitavat näyttelytreenit ja valmistautumisen nyt omatoimisesti eikä minun tarvitse osallistua klippaamiseen eli parturointiin tai eläinten pesemiseen. On tämä niin ihana ja hauska harrastus, vaikka välillä hieman raskaskin", osan edellisyöstä eläinten kanssa valvonut Elina Kavander kertoo aurinkoisesti hymyillen.