Siirry sisältöön
Ruokinta

Karja elvyttää perinnelaitumen

Hiehot ennallistavat umpeen kasvaneita ketoja, niittyjä, hakamaita ja metsälaitumia. Niiden jäljiltä palaavat uhanalaiset kasvi- ja hyönteislajit ammoisille asuinpaikoilleen.

Perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten katoamiseen on havahduttu viime hetkillä. Perinteiset laidunmaisemat ovat käyneet yhä harvinaisemmiksi sitä mukaa kun maatilat ovat luopuneet eläintuotannosta. Ilman eläimiä vuosikymmenien tai jopa satojen vuosien laidunkulttuurin jäljet katoavat luonnosta nopeasti.

Laidunnuksen ja muun aktiivisen hoidon piirissä on Suomessa noin 30 000 hehtaaria perinnebiotooppeja, ja ala on tarkoitus nostaa 52 000 hehtaariin vuoteen 2030 mennessä. Tähän tarvitaan eläintiloja ja maanomistajia. Tukea ja rahoitusta on saatavissa monelta suunnalta.

Laidun kasvattaa kestäväksi

Muuramelaisen Peltolan tilan hiehot ovat ahkeroineet perinnebiotooppialueella jo kahtena kesänä. Hannu Peltolan ja Tuomo Kanasen tilalla on 50 lypsävää ja nuorkarja, ja karjan runsaan 15 000 maitolitran keskituotos on valiolaisten tilojen kirkkainta kärkeä.

”Tavoite oli olla paras ja nykyinen tuotos saavutettiin aika kivuttomasti. Lehmien terveys on ihan ratkaiseva tekijä. Robottilypsy alkoi 2020 ja silloin tuli hurja nousu, kun päivittäiset lypsykerrat lisääntyivät”, Peltola kuvaa.

Peltolan tilan Hannu Peltola ja Tuomo Kananen ovat tyytyväisiä laidunnuskokeiluun perinnebiotooppialueilla.

”Karjan runsaan 15 000 maitolitran keskituotos on valiolaisten tilojen kirkkainta kärkeä.”

Alueilta voi löytyä myös erityisempääkin lajistoa, kuten kuvassa oleva perinnebiotooppien laji rantatädyke.
Metsäkurjenpolvi ja poimulehdet ovat tyypillisiä niittyjen ja luonnonlaidunten kasveja.

”Usein laiduntajina käytetään lampaita, mutta hoitajiksi sopivat myös hevoset, lihakarja ja maitotilojen nuorkarja.”

Laiduntavat eläimet hoitavat samalla myös maisemaa.
Niittyjen lajisto on monimuotoista ja tarjoaa ravintoa myös pölyttäjille.