Ilmoittaudu mukaan Terve vasikka -tutkimukseen vasikoiden vastustuskyvyn parantamiseksi!

Kolmasosalla suomalaisista lypsykarjatilojen vasikoista on matala ternimaidon kautta saatu vasta-ainetaso. Vasikoiden vastustuskyvyn ja elinvoiman parantaminen esimerkiksi laatuvasikkakasvatuksen avulla on tärkeää niiden tulevan hyvinvoinnin, terveyden ja kasvun kannalta. Ilmoittaudu nyt mukaan tärkeään Terve vasikka -tutkimukseen!

Terve vasikka -tutkimuksessa selvitetään lypsykarjatilojen vasikoiden alkuhoitoa ja etsitään keinoja pikkuvasikoiden emältä saamien vasta-ainetasojen parantamiseksi. Tutkimus tehdään, koska kolmasosalla suomalaisten lypsykarjojen vasikoista on matalat emältä ternimaidon kautta saadut vasta-ainetasot, eikä syitä tähän ei vielä tarkkaan tunneta.

Tutkimukseen kutsutaan mukaan yli 60 lehmän lypsykarjoja, jotka kuuluvat Nasevaan!

  • Tutkimuksessa perehdytään ternimaitojen vasta-ainepitoisuuksiin, pikkuvasikoiden ternimaidosta saamiin vasta-ainetasoihin ja tilojen hoitokäytäntöihin.
  • Tila kirjaa lehmien poikimatiedot ja vasikan ensimmäisen vuorokauden hoitotiedot sekä ottaa ternimaitonäytteet.
  • Tutkimukseen kuuluvalla eläinlääkärikäynnillä mukana olevat eläimet tutkitaan sekä otetaan verinäytteet lehmien ja vasikoiden vasta-aineiden määrittämiseksi.
  • Tutkimuksen kesto tilalla on noin kahdesta kolmeen viikkoa riippuen poikivien lehmien määrästä. Eläinlääkärikäynnin pituus on noin 2–3 tuntia.
  • Tutkimus on tilalle maksuton!
  • Saat tietoosi tarkat lehmien ternimaitojen ja vasikoiden veren vasta-ainepitoisuudet. Lisäksi arvotaan yksilöllisiä kotimaisia vasikkaliivejä!

Tutkimushankkeen kokonaistavoitteena on parempi vasikkaterveys lypsykarjatiloilla ja naudanlihantuotantoketjussa, jolloin antibioottien käyttömäärää saataisiin vähennettyä. Naudanlihantuotannossa joudutaan käyttämään paljon antibioottilääkityksiä vasikoiden suuren sairastavuuden vuoksi. Sairastavuuteen voidaan vaikuttaa muun muassa parantamalla vastustuskykyä ja vähentämällä tartuntapainetta.

Terve vasikka -tutkimushankkeen ovat käynnistäneet Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta yhdessä suomalaisten elintarvikeyritysten kanssa (Valio Oy, Atria, HKScan ja Snellman), ja sen rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Kysy lisätietoja ja ilmoittaudu tutkimukseen:

Eläinlääkäri, väitöskirjatutkija Tuomo Kähkönen, tuomo.kahkonen@helsinki.fi, 050 314 9258, Terve vasikka -tutkimus, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto

Kuva: Ann-Helena Hokkanen