Siirry sisältöön
Ruokinta

Hyvä säilöntälaatu lisää syöntiä ja maitotuotosta

Hyvä säilöntälaatu lisää syöntiä ja maitotuotosta

Säilörehun moitteeton säilöntälaatu on rahanarvoinen ja tavoiteltava asia. Säilörehun laadulla on syönnin lisäksi suoraan rahaksi muutettavia vaikutuksia rehun hävikkiin ja maidon sekä rehun tuotantokustannuksiin.

Nurmirehun säilöntälaatu vaikuttaa syöntiin, maitotuotokseen ja maidon laatuun sekä pitoisuuksiin. Sillä on vaikutusta myös eläinten terveyteen, eläinliikenteeseen ja lypsyaktiivisuuteen.

Säilöntälaatu on sulavuuden lisäksi merkittävä rehukustannuksiin vaikuttava tekijä. Säilörehun laadun takaa viime kädessä onnistunut säilöntä. Pieni myöhästyminen korjuun ajoituksessa on mahdollista paikata ruokintavaiheessa, mutta epäonnistumista rehunsäilönnässä ei voi täysin paikata mitenkään. Jos korjuu myöhästyy, voi matalampaa D-arvoa kompensoida väkirehutäydennystä lisäämällä tiettyyn rajaan asti tai sulavuudeltaan erilaiset rehut voidaan syöttää eri eläinryhmille.

Säilöntälaatua puolestaan ei voi parantaa millään keinoilla jälkikäteen. Säilönnän onnistumiseen kannattaa satsata ja huolehtia, että säilörehun korjuun yhteydessä ja säilöntävaiheessa taataan kaikki edellytykset hyvälaatuiselle säilörehulle.

Säilönnän onnistuminen rehunteon ydin

Epäonnistuneen säilönnän pilaama rehu ei maistu eikä lypsätä lehmiä. Säilöntälaadultaan huono rehu voi olla jopa terveysriski eläimille ja pilaantunutta rehua ei pidä syöttää millekään eläinryhmälle. Pilaantunut rehu on myös riski maidon laadulle sekä tilan taloudelle.

Pieni säästö työssä, aineissa tai välineissä rehunteon aikaan saattaa aiheuttaa maitotilalla harmia sekä suuria-kin taloudellisia menetyksiä myöhemmin.

Epäonnistuminen säilöntävaiheessa tekee turhaksi onnistumiset ja panostukset rehun säilöntää edeltävissä työvaiheissa. Jos säilöntä ei onnistu, ovat panostukset pellon kuntoon, muokkaukseen, kylvöön, siemeniin, lannoitukseen, korjuukoneisiin, säilöntäaineisiin ja korjuutyöhön olleet turhia.

”Säilönnän onnistuminen kruunaa koko rehuntekoprosessin ja palkitsee tekijänsä.”

”Käymislaatu vaikuttaa säilörehun kuiva-ainesyöntiin.”