Hivenainemääritykset kuuluvat nyt pakettiin

Seinäjoen rehulaboratorio aloittaa rehunäytteiden hivenainemääritykset tämän talven aikana. Myös rehunäytepussit uudistuvat.

Rehunäytteiden hivenainemääritykset alkavat Seinäjoen rehulaboratoriossa maalis–huhtikuun aikana. Nyt hivenainemääritykset teetetään alihankintana. Uusi analysaattori on ollut testikäytössä viime marraskuusta alkaen.

"Olemme saaneet palautetta pitkästä viiveestä hivenaineiden analyyseissä. Analysointi nopeutuu oleellisesti, kun otamme uuden menetelmän käyttöön. Samalla hinta halpenee", kertoo ryhmäpäällikkö Timo Latomäki Valion Seinäjoen aluelaboratoriosta.

Tähän mennessä rehunäytteestä on voinut tilata suppean kivennäisanalyysin (Ca, P, K) tai suppean kivennäisanalyysin plus hivenaineet.

Jatkossa käytössä on vain yksi kivennäispaketti, joka sisältää aina myös hivenaineet.

"Laite tulostaa samalla työmäärällä myös hivenaineet, joten pelkkä suppea kivennäisanalyysi ei olisi yhtään edullisempi", Latomäki huomauttaa.

Myös rehunäytepussit vaihtuvat tämän vuoden aikana. Nykyinen vihreä Valio Artturi®-pussi vaihtuu samankokoiseen läpinäkyvään muovipussiin. Saatelomakkeelle on pussin kyljessä oma tasku. Nykyinen sisäpussi jää kokonaan pois käytöstä.

Muutokseen on kaksi syytä: Ensiksikin toinen muovipussi voidaan jättää pois, mikä helpottaa näytteenottotarvikkeiden jakelua maitoautoista. Toiseksi läpinäkyvä pussi helpottaa näytteiden käsittelyä laboratoriossa, koska näytteen lajin voi nähdä heti pussin läpi.

"Läpinäkyvyys helpottaa työskentelyä etenkin kesällä, kun laboratorioon tulee samanaikaisesti korjuuaika- ja raaka-ainenäytteitä. Silloin joudumme priorisoimaan korjuuaikanäytteet raaka-ainenäytteiden edelle", Latomäki toteaa.

Uusi rehunäytepussi. Kuvan pussi on valkoinen, käyttöönotettava on läpinäkyvä.

Uuteen pussiin siirrytään vähitellen, kun nykyiset Valio Artturi® -pussit on käytetty.

Tiloille toimitetaan ennakkoon uusia rehupusseja keväällä ennen rehuntekoa. Laboratoriosta toivotaan, että korjuu-aika- ja raaka-ainenäytteet ensi kesänä lähetettäisiin jo uusissa pusseissa.

Lisää tilaa ja parempi ilma

Rehulaboratorion ilmastointi- ja tilaremontti valmistui joulukuun lopussa. Rehulaboratorioon saatiin lisää tilaa ja ilmastointi parani.

"Kiitos tiloille siitä, että näytteiden määrä väheni remontin aikana marraskuun puolivälissä! Kaikki remontin aikana tulleet näytteet kuitenkin analysoitiin myös remontin aikana", toteaa Timo Latomäki Valion Seinäjoen ja Lapinlahden aluelaboratoriosta.