Helppoa kuin rehunteko?

Lentävä lause ”helppoa kuin heinänteko” toistuu usein puheissa. Lieneeköhän sanonta kaikessa ironisuudessaan savolaista alkuperää? Toinen variaatio aiheesta on ”helppoa kuin hevosilla heinäaikana”.

Olisi kiintoisaa kuulla, mitä lausahduksen lanseerannut henkilö mahtaisi ajatella, jos hänelle kertoisi hieman nykyaikaisesta säilörehun tekemisestä.

Tätä kirjoittaessani on takana kuuma ja viljelyolosuhteiltaan haastava kesä. Sivulta 18 löydät Valio Artturi®-tiimin katsauksen rehujen onnistumisesta. Kannattaa katsastaa myös Istolahden tilalla hyväksi havaitut keinot taloudelliseen ruokintaan (s. 12).

Kannattavuus ja vastuullisuus kulkevat monesti käsi kädessä, ja tästä esimerkkinä päästään tutustumaan siihen, miten tilusjärjestelyt vaikuttivat tilan arkeen ja maidon hiilijalanjälkeen (s. 52). Vastuullisuuden kaupallistamista puolestaan valottaa Annamari Lammi Tavataan Valiolla -palstalla (s. 58).

Ajankohtaisista maatalouspolitiikan uudistuksista keskustelevat Valion hallintoneuvoston puheenjohtaja Esa Kotala ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (s. 20).

Toinen tämänkertaisista teemoistamme on hyvinvointi. Jaksamisen kannalta on tärkeää, että yrittäjällä on mahdollisuus pitää lomaa ja irtautua työstä. Sivulta 38 alkaen voit lukea maitotilayrittäjä Suvi Keskimaan kokemuksia yhteistyöstä loistolomittaja Jouki Tchaousin kanssa.

Tästä numerosta löytyy myös paljon tietoa vasikoiden hyvinvoinnista: vinkkejä vastapoikineiden osaston suunnitteluun (s. 28), tietoa ternivasikoiden kasvatuksesta (s. 31) sekä vasikan stressitekijöiden vaikutuksista (s. 26).

Näillä eväillä onkin hyvä jatkaa kohti sisäruokintakautta!