Huimia tuottavuusloikkia

Valion kehitys on jatkunut myönteisissä merkeissä. Tilityshinnassa olemme kyenneet tekemään pientä eroa merkittävimpiin eurooppalaisiin kilpailijoihin. Odotukset lähitulevaisuudessa ovat varovaisen optimistiset. Tätä kirjoitettaessa Brexit muodostaa selkeän uhkakuvan EU:n maitomarkkinoiden ylle.

Alkukesästä satotoiveet olivat korkealla, mutta pitkä sateeton jakso tiputti sato-odotuksia niin nurmessa kuin viljassakin. Onneksi vuoden takaiset vaikeudet eivät toistuneet.

Viime aikoina tiedotusvälineissä on annettu ymmärtää, että maitotilojen lukumäärä ja suomalainen maidontuotanto romahtavat. Näin ei ole tapahtumassa.

On totta, että rakennekehitys on viime aikoina hieman kiihtynyt. Pitkällä aikavälillä tilojen lukumäärä on kuitenkin vähentynyt samaan tahtiin kuin aiemminkin. Tosin alueelliset erot kasvavat, ja tämä kehitys on huolestuttavaa.

Tämän vuosituhannen alussa maitotiloja oli lähes nelinkertainen määrä nykyiseen verrattuna, mutta maitoa tuotettiin vain hieman enemmän kuin tällä hetkellä.

Maidontuotannossa on tapahtunut huimia tuottavuusloikkia ja rakennekehitys on ollut nopeaa.

Isot investoinnit tai keskimääräisen lehmäluvun kasvu eivät kuitenkaan ole itseisarvoja.

Ne eivät ole syy, vaan seurausta siitä, että tilat pyrkivät parantamaan kilpailukykyään.

Jalostuksen ja ruokinnan kehittyminen näkyvät keskituotosten kasvuna. Tämä on positiivinen asia paitsi maitotilayrittäjille, mutta myös Valiolle. Tavoittelemme hiilineutraalia maitoketjua, ja tuottavuuden parantuminen vie kohti tätä tavoitetta.

Investointitukirahojen loppuminen on huolettanut monia maitotilayrittäjiä. Tämä pelko on jossain tapauksissa saattanut jopa jouduttaa investointipäätöksiä. Suomen tuoreessa hallitusohjelmassa asia on huomioitu ja tällä hetkellä näyttää siltä, että investointien rahoituksessa vältytään välivuosilta. Ne olisivat monella tavoin haitallisia koko ketjulle.

Valtavat metsäpalot Brasilian sademetsissä vahvistavat käsitystä, että Valion tekemä pitkäaikainen vastuullisuustyö ei ole ollut turhaa. Oli oikea päätös luopua kokonaan soijan käytöstä eläinten ruokinnassa valiolaisilla maitotiloilla, niin kuin viime vuoden maaliskuun alusta alkaen tehtiin. Myös kuluttajat arvostavat tämän kaltaisia toimia yhä enemmän.