Siirry sisältöön
Utaretulehdusmikrobit

Escherichia coli

Escherichia coli

Echerichia coli eli kolibakteeri aiheuttaa suhteellisen harvoin utaretulehduksia Suomessa. Valion laboratoriossa se löytyi toissa vuonna 7,8 prosentissa näytteistä. Tosin osa löydöksistä on todennäköisesti saastunut vetimen päässä olevasta ulosteesta.

Oireet ja hoito

Kolibakteeri aiheuttaa usein kliinisen utaretulehduksen, joka voi olla jopa niin raju, että lehmä kuolee. Erityisesti vatsapoikineilla lehmillä tauti voi edetä erittäin nopeasti.

Utareen erite muuttuu usein heramaiseksi ja tuotos vähenee rajusti. Lehmän oma puolustus kykenee melko usein tappamaan kolibakteerit utareesta. Tällöin bakteerit hajoavat ja niiden sisältämät endotoksiinit imeytyvät verenkiertoon aiheuttaen lehmälle shokin, jolloin lehmä ei syö ja makaa. Shokin etenemistä pystytään hillitsemään nesteterapialla.

Vastapoikineille lehmille suositellaan laajakirjoista antibioottihoitoa (kinoloni tai sulfaa+ trimetopriimi), koska niiden puolustus on heikentynyt. Penisilliini ei pure kolibakteeriin. Kuumeen ja kivun hillitsemiseksi hoitoon käytetään usein kipulääkettä. Joskus tarvitaan kalsiumlisää.

Sairastuneen neljänneksen tyhjentämisestä usean kerran vuorokaudessa on jonkin verran hyötyä. Alilämpöinen lehmä kannattaa peitellä. Alilämpöisyys viittaa huonoon ennusteeseen.

”Ummessa olevat lehmät eivät sairastu koliutaretulehdukseen, koska kolibakteerit eivät kasva niiden utareen eritteessä.”

”Koliutaretulehdus on aina seurausta siitä, että ulostetta tai kolibakteereja on päässyt vedinkanavista sisään.”