Erinomaista raakamaitoa
Valiolaisten maitotilojen tuottama raakamaito oli viimekin vuonna laadultaan erinomaista. Parhaimman eli E-luokkaisen maidon osuus oli viime vuonna sama kuin edellisvuonna: 96,9 prosenttia eli 1 765 080 857 litraa. Ihan vielä ei ylitetty 97 prosenttia.
II-luokkaisen maidon määrä oli 0,01 % eli 179 259 litraa. I-luokan osuus oli 3,08 % eli 56 116 964 litraa.
Raakamaidon laatuluokittelu määräytyy solu- ja bakteeritulosten geometristen keskiarvojen perusteella. Hinnoittelunäytteiden määrä nousi viime vuoden alussa kolmesta neljään kuukaudessa.
Soluissa laskennassa oli siten mukana kuukausittain 12 tulosta (kolmen viimeisimmän kuukauden tulokset) ja bakteereissa vastaavasti 9 tulosta (kahden kuukauden tulokset).
Lisäksi todetut antibioottijäämät tai muut maidon käytön estävät kuormapoikkeamat pudottavat laatuluokan E-luokasta 1-luokkaan. Maidon luokittelu I-luokkaan johtuu useimmiten soluista. Bakteerien vuoksi I-luokkaan meni viime vuonna vain noin 0,1 % maidosta, kun taas solut olivat syynä 2,93 %:ssa.
II-luokkaan putoamisen syynä ovat usein samanaikaiset