Ennakoi kesää

Kun lämpötila nousee, bakteerien ja muiden taudinaiheuttajien elinolosuhteet paranevat ja tekniikkaan kohdistuva rasitus lisääntyy. Pahimmassa tapauksessa tuloksena voi olla maidon laatupoikkeama tai heikentynyt utareterveys, jolloin tilalle voi aiheutua ylimääräistä lisätyötä ja vaivaa muutenkin kiireisenä vuodenaikana. Ennakoinnilla voi pienentää ongelmatilanteiden riskiä merkittävästi.

1. Jäähdytä maito huolella

Huolehdi ajoissa, että tilasäiliöllä on hyvät edellytykset jäähdyttää maitoa, vaikka ympäristön lämpötila nousisi. Puhdista tilasäiliön lauhdutin ja huolehdi maitohuoneen tai konehuoneen riittävästä ilmanvaihdosta ajoissa keväällä. Kunnossa oleva tekniikka ja riittävä ilmanvaihto vähentävät myös sähkönkulutusta. Maidon esijäähdytyksellä tilasäiliön sähkönkulutus pienenee samalla kun maidon jäähdytys tehostuu. Tarpeeksi tehokkaan jäähdytyksen nyrkkisääntö perinteisessä lypsyssä on, että neljännen lypsyn päätyttyä (lähes täysi säiliö) maito jäähtyy yhden asteen alle 20 minuutissa.

2. Pese laitteet puhtaiksi

Onnistuneeseen pesuun ja hyvään pesutulokseen vaaditaan kaikkien neljän pesun osatekijän eli lämpötilan, kemiallisen tehon, mekaanisen tehon ja ajan yhteisvaikutusta. Huolehdi siis, että eri pesuvaiheiden lämpötilat ovat suositusten mukaisia, tarkoitettu pesuaineannostelu toteutuu, vesi kiertää tarpeeksi tehokkaasti, ja pesuvaiheiden kestoajat ovat pesuohjelman mukaisia. Puhdas lypsylaitteiston sisäpinta on sormen alla ”narisevan” puhdas. Liukas tai saostuman takia epätasainen pinta kertoo puutteellisesta pesutuloksesta. Hyvä taskulamppu on erinomainen apuväline pesutuloksen tarkastamisessa. Muista myös lypsykoneen ulkopintojen puhtaanapito.

3. Huomioi utareterveys

Lämpö ja loppukesän kosteus lisäävät utaretulehdusten riskiä. Hyvä navetan yleishygienia, puhtaat parret ja makuualueet, säännöllinen juoma-altaiden puhdistaminen ja toimiva ilmanvaihto vähentävät tautipainetta. Huollettu ja oikein säädetty lypsykone yhdessä maidonantirefleksiä maksimaalisesti hyödyntävän lypsyrutiinin kanssa tuovat tehokkaan ja utareterveysnäkökulmasta hyvän lypsyn.

4. Viilennä navetta

Navetan hyvä ilmanvaihto ja viilennyspuhaltimet vähentävät eläimiin kohdistuvaa lämpöstressiä. Viilennys lämpimällä kelillä parantaa eläinten hyvinvointia, vähentää mahdollista tuotoksen laskua ja auttaa ylläpitämään eläinten vastustuskykyä.

Katso vinkit maidon laadun hallintaan Valman Valio Lypsy -kirjastosta!

Laatu ylsi huipputuloksiin

Valiolaisten maitotilojen tuottamasta maidosta oli parasta E-luokkaa vuonna 2022 ennätykselliset 97,8 prosenttia. Maitohävikkiä syntyi reilut puoli miljoonaa litraa.

Lue artikkeli
Laatu
Laboratorio-videot Valmassa
Laatu
Laatu ylsi huipputuloksiin
Laatu
Robotti helpottaa laadun seurantaa