Avoimuus työnantajan valttina
Mistä löytäisin hyvän työntekijän maitotilalle? Entä mitä ottaa huomioon, jotta olisi hyvä työnantaja? Selkeät rutiinit ja mahdollisuus vaikuttaa auttavat työntekijää sitoutumaan tilan toimintaan.
Jotta tilan toiminta olisi sujuvaa ja mielekästä, kaikkien tilalla työskentelevien tulisi tietää tehtävänsä jo heti työpäivän alussa. Jos päivät kuluvat hätätilanteita selvitellen, työskentelystä tulee tehotonta ja stressaavaa.
”Töiden selkeys ja rutiinien tunteminen vaikuttavat sekä tilan työntekijän että maitotilayrittäjän työhyvinvointiin”, hankintapäällikkö Tero Kanala Osuuskunta Maitosuomesta sanoo. Kun työntekijälläkin on selkeä kuva tilan päivittäisistä tehtävistä ja toiminnasta, hän pystyy osallistumaan tilan kehittämiseen. Kanala kannustaa keskustelemaan avoimesti ja pitämään vuorovaikutusta yllä aktiivisesti – myös työpäivän aikana.
”On hyvä kertoa työntekijälle esimerkiksi, jos on lähdössä käymään kirkonkylällä. Hän saattaa tarvita navettaan jotain, jolloin nouto onnistuu samalla, eikä tarvikkeen puuttumista tarvitse todeta vasta iltalypsyn aikaan.”
Työntekijöistä maitotilayrittäjä voi joutua kilpailemaan, koska maatalousalalla – kuten monilla muillakin aloilla – kärsitään työvoimapulasta. Houkutteleva työnantaja huolehtii, että työntekijän työolot ovat kunnossa ja myös henkisestä jaksamisesta välitetään. Yrittäjä voi sitouttaa työntekijää olemalla avoin ja esimerkiksi pyytämällä työntekijältä kehitysideoita. Myös talousasioista voi Kanalan mukaan puhua avoimesti, jotta työn- tekijälle avautuu mahdollisuus vaikuttaa tilan tuottavuuteen.
”On tärkeä nostaa esiin onnistumisia ja palkita työntekijöitä.”