Apua ergonomiaan työterveydestä!

Maatalousyrittäjillä työkyvyttömyyteen johtavia sairauksia aiheuttavat eniten tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Heikko selkä vie edelleen ennenaikaiselle eläkkeelle jopa todennäköisemmin kuin kuormittunut mieli.

Tuki- ja liikuntaelinten sairauksilla eli tule-sairauksilla tarkoitetaan yleensä erilaisia nivel- ja selkäsairauksia, joista yleisimpiä ovat polven nivelrikot, välilevysairaudet ja hartianseudun pehmytkudossairaudet. Yleensä tule-sairaudet vaivaavat erityisesti lypsykarjatilallisia, koska karjanhoitotyöhön sisältyy paljon raskasta lihastyötä, toistotyötä ja staattisia työasentoja. Maatalousyrittäjillä työhön liittyvien tule-sairauksien syntymistä edesauttavat kyykistely, raskaat nostot, lypsytyö, kumara työasento tai taipuneet ranteen asennot.

Miten tule-sairauksia voi sitten ennaltaehkäistä? Tutkimusten mukaan koneellistaminen, automatisointi ja työympäristön kehittäminen ovat kaiken a ja o. Mitä enemmän kone tai automatiikka tekee puolestasi kuormittavia työvaiheita, sitä enemmän säästät kehoasi.

Oikeaoppiseen työergonomiaan kannattaa panostaa ja käyttää hyödyksi maatalousyrittäjien työterveyshuollon asiantuntemusta. Työterveyshuollon kautta voit saada tilakäynnille työfysioterapeutin, joka ohjaa oikeanlaisiin työasentoihin. Fysioterapeutti voi tulla tilalle myös erikseen arvioimaan jonkin tietyn työvaiheen kuormitusta ja tarjota juuri siihen kohdistuvaa ohjausta. Työterveyshuollon tilakäynneistä korvataan lähes tuhat euroa vakuutettua kohden vuosittain. Kutsu omasta työterveyshuollostasi fysioterapeutti tilallesi ohjaamaan ja neuvomaan ergonomia-asioissa. Tämä kannattaa tehdä jo ennen kuin työ alkaa vaivata!

Työ kevyeksi
Nostaminen on riski!
Työ kevyeksi
Tunnista, estä ja eristä melu
Työ kevyeksi
Parempi katsoa kuin kaatua