Älä kiirehdi!

Monen maataloudessa sattuvan tapaturman aiheuttaa kiire.

Kiire stressaa ja saa ihmiset hätäilemään. Se syntyy suuresta työn määrästä ja niukasta ajasta, mutta erityisesti kiire on tunne. Eläinten kanssa työskennellessä kiirehtimisestä on harvoin hyötyä.

Kiireeseen kietoutuu monenlaisia asioita. Oletko koskaan miettinyt, mistä oma kiireesi muodostuu? Onko tekemiselle liian vähän aikaa? Tuleeko keskeytyksiä juuri, kun olet päässyt tekemisen makuun? Sujuuko työ hitaammin, kuin mitä osasit olettaa?

Etkö voi päättää, mitä teet milloinkin ja missä rytmissä?

Aikaa on vaikea hallita, saati hidastaa sen kulkua. Tehtäviä voi sen sijaan suunnitella. Ennen kuin suunnittelet yksittäisiä tehtäviä, käännä katseesi kauemmaksi tulevaisuuteen. Mieti, mitä tahdot olla tai saavuttaa vaikka viiden vuoden kuluttua. Selvää päämäärää kohti on hyvä suunnata.

Kiire selätetään hyvällä suunnittelulla. Mieti, mikä on tärkeää, ja luovu turhasta. Erään arvion mukaan vain viidesosa tekemisistämme on oikeasti tuloksellista. Päätä esimerkiksi viikon aluksi kolme tärkeää asiaa, jotka tukevat pitkän aikavälin tavoitteesi saavuttamista. Huolehdi siitä, että pysyt keskittymään tärkeisiin asioihin.

Jos et suunnittele ja tavoittele mitään, kiire vie helposti mennessään – ja sinä vikiset.

Melan Nolla tapaturmaa maataloudessa -kampanjan maaliskuun teemana on kiire. Hae parhaat vinkit ja jaa hienoimmat oivalluksesi: mela.fi/nollatapaturmaa. Tehdään yhdessä Suomen maataloudesta maailman turvallisin työ!

Katso lisää artikkeleita

Työ kevyeksi
Nostaminen on riski!
Työ kevyeksi
Tunnista, estä ja eristä melu
Työ kevyeksi
Parempi katsoa kuin kaatua