6 x näin pilaat lehmän

Näillä lopputiineisiin hiehoihin ja umpilehmiin kohdistetuilla keinoilla varmistat korkean poistoprosentin ja karjan nopean geneettisen edistymisen.

1. VÄHÄN PAIKKOJA UMPI-OSASTOSSA

Lihava lehmä laihtuu ja sairastaa eniten. Näppärimmin hommaat läskiä hännänjuureen pitämällä huolen siitä, että umpiosastossa on niukasti tilaa. Näin saat hyvän syyn siirrellä eläimiä yksi kerrallaan, pitää tippamaitoiset pitkään lypsävien joukossa ja ottaa ne hyvissä ajoin lypsävien ryhmään. Sivutuotteena saat syötettyä liikaa kalsiumia ennen poikimista.

2. NIUKKA RUOKINTAPÖYTÄTILA JA VÄHÄN JUOMAPAIKKOJA

Laita pullero pinteeseen jo umpiosastossa tai viimeistään heti poikimisen jälkeen. Siinä läski sulaa, karsitaan jyvät akanoista ja heitetään jalostusarvoilla vesilintua, kun mammat taistelevat ruokintatilasta ja vahtivat ryhmän ainoaa juomapaikkaa.

Eniten kahinoita, seisoskelua, paikanvaihtoja ja äkkilähtöjä saat aikaiseksi, kun vain osa mahtuu syömään yhtä aikaa. Tiivistät tunnelmaa jakamalla rehua pöydälle vain osalta sen pituutta.

Samalla kun torppaat syöntikapasiteetin alkuunsa, jarrutat tuotosta, maksimoit ketoaineiden tuotannon sekä utaretulehdusten esiintyvyyden, ja minimoit tiinehtymisen todennäköisyyden, luot työtä lääketukkukaupoille ja muille alan ammattilaisille.

3. UMPIPERÄT JA KAPEAT POIKKIKÄYTÄVÄT

Nämä auttavat jonottamaan. Kapeilla poikkikäytävillä saadaan aikaan labyrinttiefekti ja vetoketjumalli, eli kulku yksi kerrallaan jompaankumpaan suuntaa, ellei joku unohdu haaveilemaan paikalleen. Eläin voi seisoskella matkoilla syömään, syömästä, juomasta ja juomaan.

Sorkilla hengailu on ihanan kallista. Sillä saadaan aikaan vauriota, jotka pysyvät ja paranevat aina ensikkokaudelta Honkajoelle asti.

4. LIUKKAUS JA VAIHTUVA LANTAKÄYTÄVÄTYYPPI

Liukastelulla saadaan jännitystä elämään. Töpsöttävällä tyylillä lehmä etenee hitaasti mutta varmasti, ellei pyllähdä kumoon siirtyessään tasaiselta ritilälle ja päinvastoin. Silloin tällöin saadaan pakkaseen maistuvaa oman tilan jauhelihaa.

5. PUUTTEELLINEN ILMANVAIHTO JA LANNANPOISTO

Lehmä tykkäisi jääkaappilämpötilasta, mutta bakteereille saadaan mukavammat olot, kun pidetään ikkunat paikallaan ja höyryt navetan seinien sisäpuolella. Ei tule hoitajallekaan kylmä, mutta vähän voi ammoniakki yskittää.

Kosteudella ja lämmöllä vähennetään lehmän syöntiä ja heikennetään yleistä vastustuskykyä sekä edistetään utaretulehdusmikrobien viihtyvyyttä.

6. VÄÄRIN MITOITETUT, NIUKASTI KUIVITETUT MAKUUPARRET

Käytävätila ja kuivikkeet ovat kalliita, mutta kestäviä metalliputkia pystyy hankkimaan suhteellisen edullisesti monesta firmasta. Kuivikkeiden käyttöä rajoittamalla nipistetään makuuaikaa ja maitomäärää. Putkien avulla käytävä kuluu vähemmän ja lehmiä enemmän, kun käytävällä seisotetaan vain takasorkkia.