6 x näin pilaat lehmän
Näillä lopputiineisiin hiehoihin ja umpilehmiin kohdistetuilla keinoilla varmistat korkean poistoprosentin ja karjan nopean geneettisen edistymisen.
1. VÄHÄN PAIKKOJA UMPI-OSASTOSSA
Lihava lehmä laihtuu ja sairastaa eniten. Näppärimmin hommaat läskiä hännänjuureen pitämällä huolen siitä, että umpiosastossa on niukasti tilaa. Näin saat hyvän syyn siirrellä eläimiä yksi kerrallaan, pitää tippamaitoiset pitkään lypsävien joukossa ja ottaa ne hyvissä ajoin lypsävien ryhmään. Sivutuotteena saat syötettyä liikaa kalsiumia ennen poikimista.
2. NIUKKA RUOKINTAPÖYTÄTILA JA VÄHÄN JUOMAPAIKKOJA
Laita pullero pinteeseen jo umpiosastossa tai viimeistään heti poikimisen jälkeen. Siinä läski sulaa, karsitaan jyvät akanoista ja heitetään jalostusarvoilla vesilintua, kun mammat taistelevat ruokintatilasta ja vahtivat ryhmän ainoaa juomapaikkaa.
Eniten kahinoita, seisoskelua, paikanvaihtoja ja äkkilähtöjä saat aikaiseksi, kun vain osa mahtuu syömään yhtä aikaa. Tiivistät tunnelmaa jakamalla rehua pöydälle vain osalta sen pituutta.
Samalla kun torppaat syöntikapasiteetin alkuunsa, jarrutat tuotosta, maksimoit ketoaineiden tuotannon sekä utaretulehdusten esiintyvyyden, ja minimoit tiinehtymisen todennäköisyyden, luot työtä lääketukkukaupoille ja muille alan ammattilaisille.