50 vuotta E-luokassa: robottinavettaan siirtyminen oli jännä paikka
Tuomo ja Tuula Ojanen hymyilevät kilpaa auringon kanssa. Lämmin kevät suosii peltotöitä. Tuoreessa muistissa on myös juhlava hetki Helsingissä, jossa Walter Ehrström -säätiö palkitsi heidät pitkäaikaisesta E-luokan maidon tuottamisesta.
”Tilaisuus yliopistolla oli hieno. Arki alkoi tosin nopeasti, kun illalla kotiin palatessamme yksi lehmä oli halvaantunut. Seuraavana päivänä tarjosimme vielä sidosryhmille ja tuttaville mitalikahvit”, Tuula hymyilee kukkien keskellä.
Tuomo rientää päivävuorosta navetalta kertomaan maidontuotannon historiasta Ruoveden Pihlajalahdella.
”Vanhempani, Hanne ja Raija Ojanen, tuottivat 20 vuotta laatumaitoa ennen meitä. 15 vuotta siitä ajasta lypsettiin käsiin, vasta viimeiset viisi vuotta kannulypsykoneella. Heidän työtään pitää todellakin kunnioittaa”, Tuomo kiittelee.
Walter Ehrström -säätiö on tilastoinut maidon laatua vuodesta 1958. Laatumaitoa tuotettiin Ojasen tilalla varmasti jo sitä ennenkin.
”Jännittävin paikka maidon laadun suhteen oli robottipihattoon siirtyminen vuoden 2014 marraskuussa. Solumäärät nousivat hetkellisesti, mutta hyvin se lopulta meni”, Tuula hymähtää.
Lähes 30 vuotta maatilaa yhdessä pyörittäneiden yrittäjien puheet lomittuvat sulavasti toisiinsa. Pariskunnan hyvä keskinäinen kemia on varmasti ollut yksi keskeinen tekijä laadukkaassa maidontuotannossakin. Keskinäisestä kemiasta on syntynyt myös neljä, nyt 21–26-vuotiasta lasta, jotka ovat tehneet mielellään maatilan töitä.
Mäyräjärven maitotila sijaitsee kauniin harjun itärinteellä Ruovedellä. Vanhan kivinavetan taakse on sijoitettu 1,5 vuotta sitten valmistunut yhden robotin pihatto.
Tilalla käytetään parressa desinfioivaa kuivikejauhetta, jos karjassa on vuotavia lehmiä. Se vähentää Ojasten mukaan maidon laaturiskejä.
””Meijeriin menevän maidon osuus on nyt 98 prosenttia, kun se asemalypsyn aikana oli 95 prosenttia”, Tuula iloitsee.”
Yhdessä navettatyöt sujuvat kuin tanssi, Tuomo ja Tuula Ojanen hymyilevät. Ongelmiakin on toki matkan varrelle mahtunut.
”Kun lopetimme tunnuttamisen ennen poikimista, vähenivät poikimishalvaukset selvästi, kuten myös poikimisen ajan utaretulehdukset”, Tuula kertoo.
Poikimahalvauksia on ollut vähemmän sen jälkeen, kun Ojaset lopettivat tunnuttamisen ennen poikimista.
Uusi pihatto ja robottilypsy lisäsivät meijeriin toimitettavan maidon määrään kolmella prosenttiyksiköllä, 98 prosenttiin.
Ojasten viisi vinkkiä laatumaitoon
- Ole huolellinen kaikissa töissä, erityisesti lypsyssä.
- Tarkkaile laitteiden toimintaa jatkuvasti (mm. jäähdytys ja pesut).
- Seuraa maidon laatua jokaisesta tankillisesta.
- Seuraa eläinten terveyttä päivittäin silmämääräisesti ja tuotostiedoista. Tee kattava tuotosseuranta kuukausittain.
- Ongelmien ilmaantuessa ryhdy heti korjaaviin toimiin.