Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Luomulehmät pihatossa
Kuva: Aino Murtomaa-Niskala

Uutta tutkimusta luomumaidosta

Toinen tutkimushanke tarkastelee mahdollisuutta nostaa maidon jodipitoisuutta, toisessa tutkitaan ruokinnan vaikutusta maidon koostumukseen ja verrokkeina ovat luomu- ja tavanomainen maito.

EIT Food Inspire logo
EIT Food on eurooppalainen ruokatuotannon suuri kehityshanke. Mukana on johtavia yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja yliopistoja 13 maasta.

 

Luomumaidon jodipitoisuuden nostaminen merilevän avulla

Maito on tärkeä jodin lähde ihmisten ruokavaliossa. Valio ja Helsingin yliopisto ovat mukana kansainvälisessä hankkeessa, jossa kartoitetaan mahdollisuutta nostaa luomumaidon jodipitoisuutta rehuun lisättävän merilevän avulla.

Tutkimushankkeen taustatiedoksi valiolaisilta maitotiloilta (20 luomutilaa ja 20 tavanomaista tilaa) kerätyistä maitonäytteistä analysoitiin jodipitoisuudet. Suomalaisen luomumaidon jodipitoisuus ei ollut lähtökohtaisesti pienempi kuin tavanomaisesti tuotetun maidon.

 

EIT Food Miracle logo
EIT Food on eurooppalainen ruokatuotannon suuri kehityshanke. Mukana on johtavia yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja yliopistoja 13 maasta.

Luomumaito vs. tavanomaisesti tuotettu maito

Valion ja Helsingin yliopiston tutkimusprojektissa verrattiin valiolaisten luomulehmien ja tavanomaisessa tuotannossa olevien lehmien ruokintatietoja ja maidon koostumusta. Luomulehmät söivät enemmän apilapitoista säilörehua. Tavanomaisessa tuotannossa olevien lehmien säilörehu koostui pääasiassa nurmesta.

Luomulehmien energiakorjattu maitotuotos sekä maidon rasvan, proteiinin ja urean määrät olivat pienemmät, mutta rasvan ja proteiinin suhteessa ei ollut eroa tuotantotapojen välillä. Tuloksia hyödynnettiin kehitettäessä laboratoriomenetelmää luomumaidon todentamiseen.

 

 

Teksti:

Anne Honkanen
Tutkijatohtori
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Helsingin yliopisto