Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Eläinlääkäri icon

Eläinlääkäri

Miten tautisulku toteutetaan helposti?

Erään tilan eläimet sairastivat ärhäkän ripulitaudin, jonka aikana lehmät ja vasikat yskivät sekä ripuloivat monta päivää. Tankin maitomäärä laski ja navetta oli vaikea pitää siistinä.

Maitotilayrittäjät haluavat, että vastaavalta vältyttäisiin tulevaisuudessa. He pohtivat, miten parantaa suojausta ja millainen tautisulku navetan ovella toimisi parhaiten.

Talon väellä ei ole käytössä omaa sisäänkäyntiä navettaan, vaan kaikki kulkevat samasta ovesta, eikä penkin yli jaksaisi loikkia jatkuvasti.

On erinomainen päätös ottaa tautisulku käyttöön! Kun eläinlääkäri, seminologi ja muut mahdolliset vierailijat käyttävät sitä ja tilan suojavaatteita, yli 95 prosenttia bakteereista ja viruksista jää ulkopuolelle.

Käytössä kätevin tautisulku voisi kyseisen tilan tarpeisiin olla niin kutsuttu yli tassuteltava malli. Siinä vieraan ja talon alueet erottaa puhdistettava vyöhyke, joka on erivärinen matto tai lattiaan maalattu alue. Alueiden eroa voi vielä korostaa liikennevaloista tutuilla värikoodeilla, ja niiden rajan voi halutessaan erottaa lisäksi matalalla kynnyksellä.

 

Käytä tautisulkua näin:

1. Punaiselle alueelle jätetään navetan ulkopuolella käytetyt jalkineet (ja vierailijan vaatteet).

2. Keltaisen alueen yli kuljetaan talon crocseilla tai villasukilla.

3. Vihreällä eli navetan alueella laitetaan jalkaan navetassa käytettävät tilan saappaat ja haalarit.

 

Lue lisää tautisulkumalleista ja sulun oikeasta käytöstä Valman Valio Terveys -palveluiden kirjastosta ja Maito ja me -lehden numeron artikkelista 1/2017 tästä linkistä. Valmasta saa tulostettua navetan oveen ohjekyltit. Valmakaupasta voi tilata valmiin tautisulkupaketin.