Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Kysy asiantuntijalta icon

Kysy asiantuntijalta

Voivatko lypsimen kumiosat aiheuttaa utareongelmia?

Nännikumi on lypsykoneen tärkein ja kuluvin kumiosa. Lypsimen lyhyet ilmaletkut ovat osa nännikumin toimintaa ja yhdyskappaleen tiivisteiden tehtävänä on estää haitalliset ilmavuodot lypsimeen.

Toimiva lypsy edellyttää nännikumin sopivuutta suurimmalle osalle karjan lehmistä. Muita vaatimuksia ovat kunto, käyttöikä ja puhtaus. Kaikille lypsykonemerkeille on valittavana useita erilaisia nännikumeja, joista valiolaisella neuvonnalla on tietoa valinnan helpottamiseksi.

Nännikumin käyttöiän ilmoittaa laitteen toimittaja ja ohjetta kannattaa noudattaa. Nännikumi, joka pikaisesti vilkaistuna voi näyttää hyvältä, saattaakin olla jo menettänyt kimmoisuuttaan. Veltostunut nännikumi vaikuttaa lypsyyn heikentävästi. Jos lypsy toimii paremmin nännikumin vaihdon jälkeen, vaihto on silloin pahasti myöhässä.

Vanha vaihto-ohje oli perinteisen lypsyn kumiselle nännikumille kaksi kertaa vuodessa. Osalle tiloistamme ohje on vieläkin käyttökelpoinen. Arvioi vaihdettua nännikumia, sen muotoa ja kuntoa avaamalla se saksilla. Vaihtovälin pituuteen voi vaikuttaa myös nännikumin laatu.

Säästäminen nännikumien vaihtoa pitkittämällä voi tulla hyvinkin kalliiksi.

Lypsimen alipaineletkujen tulee olla napakat ja oikean pituiset eikä niissä saa olla reikiä. Lypsyn aikana kannattaakin kokeilla pieniä ilmaletkuja. Jos tykyttimen toiminta tuntuu käteen ilmaletkun supistumisena, on vaihtamisella kiire. Pehmeät ilmaletkut heikentävät nännikumin liikettä eli sen oikeaa toimintaa.

Kaikkien kumiosien hyvä kunto on tärkeää. Jos mikä tahansa kumiletku tai osa supistuu alipaineen vaikutuksesta, se tulee uusia pikaisesti.

Lypsimen nännikumien ja letkujen puhtaus lisää turvallista käyttöikää. Jos normaalipesut eivät toimi, vähäisetkin maitojäämät karheuttavat varsinkin kumisen nännikumin sisäpintoja. Kun lypsin on puhdistettu päältäpäin jokaisen lypsyn jälkeen, kumiosien pinnat pysyvät kauemmin ehjinä. Karheat kumiosat puhdistuvat sileitä pintoja huonommin myös mahdollisista utaretulehdusbakteereista. Siis puhdasta päältä ja sisältä!