Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Eläinlääkäri icon

Eläinlääkäri

Voiko erilleen lypsettävän solu- ja antibioottimaidon juottaa vasikoille?

Lehmän maito on parasta ravintoa vasikalle, koska se sisältää juuri oikeat ravintoaineet. Vasikan tulee saada maitoa tarpeeksi, mutta vaikka maito on vasikan paras juoma, on tankkimaito kallista verrattuna juottorehuihin. Tiloilla voidaan hyödyntää osaa tankkiin kelpaamattomasta maidosta vasikoiden juotossa.

Maito, joka on lypsetty utaretulehdusta oireilevasta lehmästä, ei kuitenkaan ole kelvollista rehua vasikoille. Maito on tällöin usein silmämääräisesti muuttunutta: kellertävää, kokkareista, limaista tai siinä voi olla paha haju. Tällainen tulehdusmaito voi sisältää runsaasti bakteereja, jotka saattavat aiheuttaa ongelmia vasikan ruoansulatuskanavassa ja lisätä riskiä, että vasikka sairastuu ripuliin.

Jotkut utaretulehdusbakteerit voivat myös tarttua maidosta vasikkaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Streptococcus agalactiae ja Mycoplasma bovis, joista ensimmäinen on erittäin tarttuva. M.bovis on suhteellisen uusi utaretulehduksen aiheuttaja Suomessa. Sama bakteeri voi aiheuttaa vasikoille hengitystie-, nivel- ja korvatulehduksia.

Myös Staphylococcus aureus -maito on viisasta jättää juottamatta vasikoille, vaikka näitä bakteereja elääkin normaalista lehmän iholla. Jos vasikat imevät toistensa utareaihetta, bakteeri voi siirtyä suun limakalvoilta vasikan kehittyvään utareaiheeseen.

Solumaito, joka näyttää silmämääräisesti normaalilta, voidaan juottaa vasikoille. Myös verta sisältävää maitoa voi käyttää, kunhan maidossa ei ole muita muutoksia kuin veren aiheuttama punaisuus.

Ei antibioottimaitoa vasikoille

Runsaasti antibiootteja sisältävää maitoa ei tule juottaa vasikoille. Maidon antibiootit voivat lisätä riskiä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymiselle vasikassa.

Mikäli lehmä on hoidettu penisilliinillä, voidaan maito käsitellä markkinoilla olevalla entsyymivalmisteella. Entsyymivalmiste pilkkoo maidon penisilliinin, eikä maito aiheuta riskiä vastustuskykyisten bakteerien muodostumiselle.

Maidon lääkeainepitoisuudet laskevat nopeasti ensimmäisen vuorokauden aikana lääkityksen loputtua. Normaalin näköistä varoaikamaitoa, joka on lypsetty vähintään vuorokausi viimeisen lääkityskerran jälkeen, voidaan käyttää vasikoille.