Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Vastuullisuuden merkitys kasvaa

Euroopan maitomarkkinoilla eletään tämän vuoden osalta ratkaisevia aikoja. Voin hinta on hyvä, mutta rasvattoman maitojauheen hinta on laskenut vuoden vaihteesta ja kolkuttelee jälleen interventiohintatasoa.

Euroopan maitomarkkinoilla eletään tämän vuoden osalta ratkaisevia aikoja. Voin hinta on hyvä, mutta rasvattoman maitojauheen hinta on laskenut vuoden vaihteesta ja kolkuttelee jälleen interventiohintatasoa. Rasvan ja valkuaisen hintaero on poikkeuksellisen suuri. Euroopan maitomäärä on kasvussa, samoin jauheen valmistusmäärät. Tilanne on kuitenkin merkittävästi parempi kuin vuosi sitten, vaikka markkinatasapainoa ei ole vielä löytynytkään.

Valio hakee kestävää kasvua vientimarkkinoilta. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä, mutta tulee tuottamaan tulosta. Kansainväliset asiakkaat ovat vaativia ja etenkin vastuullisuuteen liittyvät asiat korostuvat.

Kuten maitotilayrittäjät tietävät, Valion laatu- ja tuotantotapaohjeistusta uudistetaan. Tänä päivänä vastuullisuuteen liittyvät asiat on pystyttävä todentamaan ja kerto-maan uskottavalla tavalla markkinointi- ja yritysviestinnässä. Valio kuuntelee kuluttajia herkällä korvalla jotta se voi tarjota sitä, mitä kuluttajat haluavat, ja menestyä yrityksenä.

Asiakkaat niin Suomessa kuin maailmalla kiinnittävät yhä enemmän huomiota eläinten hyvinvointiin.

Uudistuva valiomaidon laatu- ja tuotantotapaohjelma vastaa myös heidän toiveisiinsa.

Uudistuksen jälkeen Valioryhmän maitotilayrityksiltä vaaditaan hieman enemmän. Vastineeksi uuden laatu- ja tuotantosopimuksen solmineille ja sen ehdot täyttäville tiloille maksetaan 1.1.2018 alkaen vastuullisuuslisää sentti maitolitraa kohden.

Jotta vastuullisuuslisän saa, tulee täyttää tietyt kriteerit. Uudisrakentamisessa navetoista on tehtävä pihattoja. Tämä siis koskee vain uuden navetan rakentamista ja haluan korostaa, että hyvin hoidetussa ja moitteettomasti toimivassa parsinavetassa eläimet voivat voida todella hyvin.

Uusi tuotantotapasopimus edellyttää vasikoiden nupoutuksessa rauhoituksen, kivunlievityksen ja puudutuksen käyttöä. Sorkat tulee hoitaa säännöllisesti vähintään kerran vuodessa. Tilalla tulee olla myös terveydenhuoltosuunnitelma, jolloin eläinlääkäri käy terveydenhuoltokäynnillä vähintään kerran vuodessa. Nasevan merkitys vastuullisuustyössä tulee korostumaan ja tavoitteena on, että kaikki Valioryhmän tilat kuuluvat Nasevaan tämän vuoden lopussa. Myös eläinten laiduntamista ja talviulkoilua suositellaan.

Maitotilayrittäjät ovat tällä hetkellä erittäin tiukassa puristuksessa, moni tila suoranaisessa ahdingossa. On ymmärrettävää, jos kysytään, onko nyt oikea aika kiristää entisestään tiukkoja ehtoja. Kysymykseen on helppo vastata: nyt on oikea aika uudistaa vastuullisuusohjelmaa.

Meneillään olevat uudistukset eivät tarkoita, että Valio olisi tällä hetkellä vastuuton – päinvastoin.

Kuluttajat valitsivat Valion neljättä kertaa peräkkäin Suomen vastuullisimmaksi brändiksi (Sustainable Brand Index™, 2017).

Tästä huolimatta vastuullisuuteen on panostettava yhä enemmän ja kerrottava siitä nykyistä paremmin. Tavoite on, että myös vientimarkkinoilla kuluttajat ajattelisivat Valion tuotteen nähdessään, että siinä on arvokas huipputuote, joka on peräisin maailman vastuullisimmalta meijeriltä.

Vaikka Valio on menestynyt hyvin, niin jatkossa Valion on menestyttävä vielä paremmin, jotta omistajayrittäjät saavat nykyistä korkeampaa maidon hintaa ja pystyvät turvaamaan yritystensä toiminnan.

Sadokasta kasvukautta 2017!