Varoajat kuntoon

Nasevaan siirtyy kattavasti hoito- ja lääkitsemistietoa eläinlääkäriohjelmien ja Minun maatilani -ohjelman kautta. Nasevasta puolestaan siirtyy lääkitsemistietoa teurastamon tuotannonseurantaohjelmiin ja uuden sähköisen terveyskansion siemennyskortille.

Tallentaessasi lääkityksiä voit muuttaa tarvittaessa Nasevan ohjeellista varoaikaa eläinlääkärisi määräyksen mukaiseksi.

Olemme muuttaneet joidenkin Nasevassa olevien lääkkeiden ohjeellisia varoaikoja vastaamaan paremmin tarkoitustaan.

Osalla lääkevalmisteilla on varo-aikakoodi 9999 ”ei elintarvikkeeksi”. Se tarkoittaa, että hoidon jälkeen maito tai liha ei sovellu elintarvikkeeksi. Vain vasikoille tarkoitetuissa lääkevalmisteissa hämmennystä aiheuttanut maidon varoaika 9999 on nyt korvattu varoajalla 181 vrk (eläin on vasikkana 180 vrk). Vasikalle annettuna tällaiset lääkkeet eivät enää näytä maidolle ”ikuista” varoaikaa.

Lääkevalmisteissa on erillinen Näytä lääkkeen lisätiedot -teksti, joka kertoo valmistajan tarkan ohjeen varoajoista.

Umpivalmisteissa käytetään nyt ohjeellisesti pisintä mahdollista valmistajan antamaa maidon varoaikaa. Katso lääkkeen lisätiedoista, miten umpivalmisteen varoajat muodostuvat. Kun umpihoitolääkkeitä käytetään, varoajassa on syytä olla tarkkana ja muuttaa se vastaamaan valmistajan ohjetta. Se määrittyy lääkkeen antamisajankohdasta poikimiseen nähden.

Luomuvaroajat ovat kaksinkertaisia verrattuna tavanomaisiin varoaikoihin. Luomutilan tuleekin tallentaessa muuttaa varoajat vastaamaan maidon ja teurastuksen luomuvaroaikoja. Tosin luomueläimen pystyy tarvittaessa teurastamaan ”tavanomaisena”.

Teksti: Paula Halkosaari, rekisterivastaava, Naseva, Erja Tuunainen,asiantuntijaeläinlääkäri, ETT ry

Katso lisää artikkeleita

Nasevasti
Nasevassa tietoa lehmien kytkennästä, laiduntamisesta ja jaloittelusta
Nasevasti
Tavoitteena toimiva terveydenhuolto ja nupoutuskäytännöt
Nasevasti
Tilastotietoa helposti saatavilla