Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Alla som var med samt Helena och Tomas Ågren. Foto: Heidi Eklund

Värdinneresan till Umeå

Milkas regionråd ordnade en värdinneresa till Umeå 16-18.4.2015. Under de dagarna besökte gruppen som bestod av 24 värdinnor Glassbonden, Hälje Gård och en ekologisk mjölkgård.

Glassbonden – en lantlig glassbar

Vårt första besöksmål var Glassbonden i Vännäs. Glassbonden är en lantlig glassbar som drivs av mjölkproducenterna Helena och Tomas Ågren. Gården ligger på en höjd vid Vindelälven. Helena och Tomas har 30 mjölkkor samt ungdjur, småkalvar och tjurar. De har både SRB-kor (Svensk röd-vit boskap) och SKB-kor (Svensk kullig boskap) i folkmun kallad fjällkor. En fjällko producerar ungefär 5500 kg mjölk per år. På gården ordnas årligen betessläpp med 2500 åskådare. Under sommaren går korna på bete nedanför gårdsmejeriet och glassbaren som ligger invid Vindelälven. Paret driver gårdsmejeriet där de tillverkar glass av mjölken från sina fjällkor. I glassen används naturliga smaktillsatser. Smakerna och smakkombinationerna är både nya och traditionella. Bland urvalet finns bl.a. Vild älgört, Hjortron-kola, Västerbottens ost & päron, Saffran, Lyxig vanilj och Makalös choklad. Besöket var inspirerande och gav oss både nya idéer och nya smakupplevelser.

Njut och skjut på Hälje Gård

Nästa dag styrde vi mot Hälje Gård som drivs av Erik Johansson och hans fru Kristina. På gården finns får och dikor. Erik Johansson är bonden som underhåller turister, spränger och skjuter, boxar, skriver böcker samt bjuder på god mat i sin restaurang. I gårdsbutiken säljs bl.a. kött och skinn från gårdens djur. ”Njut och skjut på Hälje Gård” stod det på arbetsbilen som var parkerad på gården. Det stämmer bra överens med det vi fick uppleva. Det blev många goda skratt och skjutupplevelsen gav mersmak åt dem som provade sig på apelsinskjutning, en av de aktiviteter som erbjuds på gården. En häftig smäll och man hann knappt se apelsinen som flög iväg mot trädtopparna. I samband med lunchen som bestod av hamburgare med biff gjord på gårdens eget fårkött visade Erik videoklipp från olika aktiviteter som ordnats. Utbudet består av olika typer av skytte, rundbalssprängning, bad i bastuavdelningen eller opera i fårhuset. Sommaren 2014 visade det sig att gårdens fårhus passar utmärkt som operahus och eftersom operan var omtyckt blev det fortsättning också i år. På Hälje Gård är allting möjligt!

Erik Johansson i fårhuset där opera har hållits. Foto: Heidi Eklund

Ekologisk gård med 65 mjölkkor

Inger Edlund, hennes man och dotter driver en ekologisk mjölkgård utanför Umeå. På gården har man 65 mjölkkor samt ungdjur och småkalvar. Den varma lösdriftsladugården byggdes år 2012. Korna mjölkas i mjölkstation. Den gamla ladugården rymmer alla ungdjur. Grovfodret skördas två gånger per sommar och ensileras i rundbalar. På gården används fullfoder och korna utfodras med hjälp av mattutfodring. Vi kunde alla konstatera hur intressant det är att träffa yrkeskollegor och utbyta erfarenheter och se andras lösningar. Vid flertal tillfällen så konstaterades att det är samma saker som diskuteras hos bönder i Finland som i Sverige. Lönsamhet och framtidens ovisshet framför allt.

Apelsinskjutning på Hälje Gård. Foto: Heidi Eklund

Avkoppling från det dagliga arbetet

För den shopping sugne fanns tid att upptäcka Umeås shopping center. När bondmödrar är på resa är det uppskattat att få sätta sig vid dukat bord och äta god mat. Vid matborden diskuterades många gånger ladugårdsarbetet där hemma. Det är viktigt att få utbyta tankar och idéer med andra i samma bransch. Att komma bort några dagar från sitt dagliga arbete är behövligt ibland. Ett avbrott i vardagen gör alltid gott!

Text: Anne-Maj Österberg