Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Yhteensä 325 maitotilaa palkittiin Walter Ehrströmin säätiön kultamitalilla 18.4.2016 Helsingin yliopiston juhlasalissa parhaan laatuluokan maidon tuottamisesta yhtäjaksoisesti 25 tai 50 vuoden ajan. Kuva: Terhi Honkonen

Maitotilayrittäjiä palkittiin WE-kultamitalein

Walter Ehrströmin säätiön kultamitalijuhlassa Helsingissä 18.4.2016 palkittiin 258 valiolaista maitotilayrittäjää 25 vuoden yhtäjaksoisesta E-luokan maidon tuottamisesta - kaksi tiloista peräti 50 vuotta jatkuneesta parhaimman laatuluokan maidon tuottamisesta.

Eviran pääjohtaja, Walter Ehrströmin säätiön puheenjohtaja Matti Aho avasi juhlatilaisuuden. Kuva: Terhi Honkonen

Helsingin yliopiston juhlasalissa pidetyn tilaisuuden avasi Eviran pääjohtaja, Walter Ehrströmin säätiön puheenjohtaja Matti Aho. Säätiön tarkoituksena on elintarvikehygienian – erityisesti maitohygienian – edistäminen. Vuonna 1958 perustetun säätiön kultamitaleja E-luokkaisen maidon tuottajille on jaettu tähän mennessä 1180 kappaletta.

Juhlapuheen pitänyt maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen luonnehti maitotilayrittäjiä ympäri vuoden pitkää päivää tekeviksi, rautaisiksi maatalouden ammattilaisiksi. Haastavan maitomarkkinatilanteen vuoksi ministeri näkee maidon laadun olevan ensiarvoisen tärkeä asia juuri nyt. 

Ministerin mukaan tänä vuonna palkittavien tilojen määrä, 325, kertoo suomalaisen maidontuotannon laadusta. Kaksi tilaa palkittiin jo toistamiseen: Anneli, Seppo ja Samuli Kujansuu Jämijärveltä sekä Tuula ja Tuomo Ojanen Mäyräjärven tilalta Ruovedeltä. He vastaanottivat palkinnot yhtäjaksoisesta E-luokkaisen maidon tuottamisesta peräti 50 vuoden ajan. Molemmat tilat lähettävät maidon Osuuskunta Länsi-Maidolle.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen onnitteli juhlapuheessaan palkittuja tiloja pitkästä, sitkeästä maidonlaatutyöstä. Kuva: Terhi Honkonen

Kotimaiseen tuotantoon uskotaan

Maatalous- ja ympäristöminiesterin mukaan suomalainen korkea maidon laatu on etu, kun edistetään suomalaisten elintarvikkeiden vientiä.

”Laatu on aina helppoa nostaa esille, missäpäin maailmalla liikkuukin.”

Suomessa korkealuokkainen maidontuotanto alkaa eläinten valinnasta, jalostuksesta ja rakennusten suunnittelusta. Yrittäjän ammattitaito edellyttää monipuolista osaamista rehuntuotannosta ruokintaa, hygieniaan, omavalvontaan sekä nykytekniikan vaatimuksiin asti.

”Hyvinvoiva eläin on kannattavan tuotannon keskiössä ja olipa lopputuote mikä tahansa, on tuottajamaidon laadulla aina merkitystä”, hän totesi.

Tuomo, Raija ja Tuula Ojanen Mäyräjärven maitotilalta vastaanottivat palkinnon yhtäjaksoisesta 50 vuoden E-luokkaisen maidon tuottamisesta. Kuva: Anu Artjoki

Ministerin mukaan kotimaiseen maidontuotantoon uskotaan – myös kuluttajat tarttuvat kaupoissa uusiin maitotuotteisiin mielellään.

”Kuluttajien arvostamaa puhdasta, turvallista ja kotimaista elintarviketta ei lautasille ja laseihin ilmesty, ellei myös alkutuotanto ole kannattavaa. Sen puolesta teemme maataloushallinnossa ja -ministeriössä töitä”, ministeri sanoi.

Palkittavat tilat vastaanottivat mitalit ja kunniakirjat osuuskunnittain, ja heistä otettiin samalla ryhmäkuvat maatalous- ja ympäristöministerin kanssa.

Osa Valioryhmän palkituista omistajayrittäjistä oli aloittanut päivän yhteisellä lounaalla Finlandiatalossa.

Anneli, Samuli ja Seppo Kujansuu sekä tytär Annika Kujansuu ja tilan pitkäaikainen maatalouslomittaja Hannu Ranne iloitsivat palkinnosta, jonka tila vastaanotti tuotettuaan yhtäjaksoisesti 50 vuotta parhaan laatuluokan maitoa. Kuva: Anu Artjoki

Lounaalla puhunut Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme kiitti yrittäjiä maailmanluokan raaka-aineesta. Osa Valioryhmän osuuskuntien palkituista yrittäjistä nautti juhlapäivällisen illalla Valiolla.