Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Maitoautonkuljettaja Hannu Koivisto pitää työstään: ”Tämä työ on huippuhomma. Saan ajella pitkin maaseutua ja tehdä tärkeää työtä. Sopivasti itsenäisyyttä, haastetta ja sosiaalisuutta.” Kuva: Veikko Huttunen

Valion maitoautonkuljettajasta tuli some-sankari

Osuuskunta ItäMaidon alueella Iisalmen seudulla valiolaisilta tiloilta maitoa keräilevä maitoauton kuljettaja Hannu Koivikko nousi some-sankariksi kohteliaan ajotapansa vuoksi.

Hannu Koivikko ajeli reitillään 25.1.2016, kun hän huomasi kahden ratsastajan lähestyvän kapealla maaseututiellä Sonkajärvellä.

Koivikko tiesi, että hevoset voivat herkästi säikkyä, ja hän ei pelkästään hiljentänyt vauhtia, vaan pysäytti maitoauton kokonaan, jotta ratsukot pääsivät rauhassa ohi.

Tällaisesta herrasmiesmäisyydestä ällistyneenä toinen ratsastajista, Jaana Keränen, kirjoitti postauksen Facebook-seinälleen. Sieltä sitä on jaettu jo melkein 7 000 kertaa. Myös Iisalmen Sanomat hyppäsi Hannun kyytiin ja teki hänestä ja hänen ammatistaan jutun.

Jaana Keräsen FB-sivu

Iisalmen Sanomien juttu

Maitoautonkuljettajat moniosaajia

Valion maitoautojen eivät pelkästään keräile maitoa tiloilta joka toinen päivä, vaan he myös varmistavat maidon laadun ja jäljitettävyyden sekä pitävät silmällä, että eläimet ovat kunnossa navetassa.

Keräilyauton kuljettaja tarkastaa tilalla maidon lämpötilan, hajun ja ulkonäön ennen maidon autoon pumppausta. Kuljettaja ottaa joka kerta jokaisen tilan maidosta näytteen. Tilakohtaisista näytteistä analysoidaan suunnitelman mukaisesti muun muassa koostumus ja bakteerimäärä.

Kuljettaja tekee maidosta antibioottitestin ennen kuin maito puretaan autosta tuotantolaitoksen siiloon. Tämän lisäksi vastaanotossa jokaisen maitoerän lämpötila mitataan ja maidosta otetaan näyte laatu- ja koostumusanalyysejä varten.

Valion keräilyautot ajoivat vuonna 2015 yli 23 miljoonaa kilometriä ja autot olivat liikkeellä keskimäärin 20,5 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Keräilyn hoitavat Valion alihankkijayritykset 88 autolla.

Maitoauton kuljettaja on tärkeä kontakti maitotiloille; autossa tuodaan tiloille vaikkapa tilatut Valion meijerituotteet.

Ammattina sankari -ohjelma esittelee Ida Määtän

Lisää maitoauton kuljettajan haasteellisesta työstä voi oppia Ammattina sankari -ohjelmasarjasta, jossa Osuuskunta Pohjolan Maidon keräilykuljettaja Ida Määttä kertoo työstään.

12-osainen sarja alkaa Kutosella keskiviikkona 24.2.2016 kello 20.30. Kolmessa-neljässä jaksossa kerrotaan maidon tarinaa maitotilalta tuotantolaitokseen.