Maito ja Me

Valiolaisen maitotilayrittäjän ammattilaissivusto

Tavataan Valiolla icon

Tavataan Valiolla

Valiolla positiivinen meininki

Useiden negatiivisten asioiden yhteisvaikutuksesta päättynyt vuosi oli maitoalalle vaikea. Purjehdustermein sanottuna, pari vuotta sitten tuulet olivat suotuisia, nyt on seilattu vastatuuleen. Erityisen kovana tämän ovat saaneet kokea maitotilayrittäjät tilityshinnassaan.

Alkaneelle vuodelle on nähtävissä useita positiivisia asioita, joista keskeisin on Valio. Valiossa ei ole seisottu tumput suorana, vaan yritystä on reivattu kipeilläkin toimenpiteillä uuteen asentoon. Tämä on omistajayrittäjien kannalta erittäin positiivinen asia, sillä kun noususuhdanne alkaa, on Valion parantunut tilanne erityisesti omistajille hyödyksi. Valiolla vallitsee positiivinen tekemisen meininki.
 
Positiivisten näkymien yllä on myös uhkapilviä. Suurin näistä lienee EU:n kiintiöjärjestelmän päättymisestä johtuva maitomäärien voimakas kasvu, varsinkin Euroopan suurissa maidontuotantomaissa sekä EU:n itäisimmissä maissa ja Irlannissa. EU:n maitomäärä kasvaa vuositasolla yli 5 miljardia litraa, mikä on runsas kaksinkertainen määrä Suomen vuosituotantoon verrattuna. Huonosta maailmanmarkkinatilanteesta johtuen, ja Venäjän markkinoiden puuttuessa kokonaan, EU-alueella on tulva maidosta - maitotuotteet hakevat purkautumiskanavia sisämarkkinoilta.
 
EU:n alueella maitoalalla vallitsee sekava tilanne. Toiset meijerit puhuvat kokonaisuutta ajatellen vastuuttomasti maitopulasta, mutta myös muunlaisia viestejä on alkanut kantautua. Hollantilainen osuustoiminnallinen meijeri FrieslandCampina on tiedottanut ottavansa käyttöön oman versionsa "maitokiintiöistä", kun se alkuvuonna maksaa 2 snt/l lisähintaa yrittäjille, jotka eivät kasvata tuotantoaan. Lisäksi meijeri lopettaa maidon vastaanottamisen osalta belgialaisilta pelkän tuotantosopimusten varassa olevilta tiloilta. Osuuskunnan jäseniltä maito otetaan vastaan.
 
Toisaalla Ruotsin ja Tanskan maidontuottajajärjestöt vaativat Arlaa vähentämään maidontuotantoa, jotta markkinahinnat saadaan nousemaan. Nämä esimerkit osoittavat, että EU-alueella tarvitaan jonkinlaisia sääntely-/vakautusmekanismeja maidontuotantoon varsinkin alueilla, joilla tuotanto kasvaa voimakkaasti. Muussa tapauksessa maitomäärien ja tuottajahintojen vaihtelu tulee olemaan voimakasta.
 

Matalasuhdanne ei kestä loputtomiin. Valioryhmä haluaa jalostaa kaiken omistajayrittäjiensä maidon.

 
Valion omistajayrittäjien huippumaidosta valmistetuille lisäarvotuotteille on kysyntää.
 
Pohjoisissa oloissamme maatalouden eri tuotantosuunnista maidontuotannolla on parhaat mahdollisuudet pärjätä muiden maiden ja alueiden kilpailua vastaan. Maitotiloilla on edelleen tärkeää sopeuttaa toimintoja ja taloutta siten, että pystytään luovimaan vaikean ajan yli. Tilan kehittämistäkään ei pidä unohtaa, vaan pienempiä ja isompia investointeja kannattaa suunnitella ja valmistella.